Над 250 000 видеа и 8 терабајти податоци со злоупотреба на деца се пронајдени кај Јонг Ву Сон од Јужна Кореја, при неговото апсење минатата година. Во негова сопственост беа најголемите „продавници“ на скриениот интернет (dark web) на кои се продава содржина во која се злоупотребени деца. Во целата акција се уапсени над 300 учесници […]

Прочитај повеќе

Засега неидентификуван хакер на скриениот интернет (dark web) продавал податоци за американски дрон. Продажбата на плановите на леталото ја откри Андреј Баришевич од безбедносната компанија Recorded Future. Напаѓачот успал да искористи погрешно конфигурирана опрема (рутери од Netgear) и дошол да податоците. Добра вест е дека ниту еден од податоците кои беа на продажба не се тајни. Ова […]

Прочитај повеќе

Британската манекенка Клои Ајлинг цела недела живееше во кошмар. Криминална банда ја киднапира на 10 јуни. Потоа 6 дена ја држеа и се обидоа да ја продадат во аукција на скриениот интернет (DarkWeb). Почетната цена за девојката беше 300.000 долари, вели NBC News. Девојката која има 20 години е киднапирана во Милано. Потоа, дрогирана во вреќа е пренесена во село […]

Прочитај повеќе

Популарната продавница за наркотици Hansa, лоцирана на скриениот интернет (Dark Web), од 20 јуни е под контрола на холандската полиција. Станува збор за координирана полициска акција во која учествуваа повеќе држави и агенции. Во организираната акција учествуваа: Федералното истражно биро и Агенцијата за сузбивање на наркотици, од САД, Холандската полиција и Еуропол. Во акцијата се затворени AlphaBay и […]

Прочитај повеќе

Две недели во 2015 година американското Федерално истражно биро (FBI) призна дека aктивно споделуваше детска порнографија на интернет. Се работи за намерна акција за лоцирање и идентификување на педофили преку заразување на нивните компјутери и паметни уреди со вируси, јави USA Today. Сајтот со кој оперираше FBI е најверојатно најголемата страница со детска порнографија досега. […]

Прочитај повеќе

Најверојатно веќе сте се сретнале со термините Dark Web и Deep Web, но што значат? Безбедносниот експерт Даниел Мизлер на едноставен и разбирлив начин ја објаснува разликата на овој невидлив интернет простор. Интернетот е местото што го знаеме, сајтовите кои редовно ги користиме, кои се индексирани од пребарувачите за да можат едноставно да се најдат, […]

Прочитај повеќе