Facebook одлучи да им овозможи на корисниците наеднаш да отстранат повеќе апликации од трети производители. Промената доаѓа по скандалот со Cambridge Analytica, па изгледа дека корисниците сега се малку посвесни за опасностите по приватноста од споделувањето на податоците со премногу апликации. Она што го овозможува новата функционалност е корисникот може да одбере повеќе апликации и […]

Прочитај повеќе

Ова е гостински текст на Горјан Јовановски првично објавен на неговиор блог на Medium. Горјан е креатор на апликацијата Мој Воздух, активист за заштита на природата и Team Lead во Booking.com. Следејќи го #DeleteFacebook движењето започнав да го чистам и мојот профил. Наместо да го избришам (сè уште сакам да го користам), одбрав да ги […]

Прочитај повеќе

„Dark Patterns“ е име за неетичка практика на дел од веб-сајтовите со цел да ги измамат корисниците. Притоа на корисниците нема да има биде нанесена материјална штета, но ќе си го потрошат времето. Најчесто за ова се користат навиките на самите корисници. Пример, секогаш го бараме копчето за затворање во десниот горен агол и потврдуваме на копче […]

Прочитај повеќе

Сите онлајн сервиси се обидуваат да го задржат вниманитео на корисниците што е можно подолго. Facebook со здодевни нотификации, YouTube со аутоплеј на видеата, Snapchat со чувството на итност – акo не го видиш ова сега, ќе биде избришано. Сепак, еден од сервисите кои се најманипулативни не доаѓа од друштвените мрежи. Booking.com користи низа алатки […]

Прочитај повеќе