Трети декември е датумот кога се одржува годишниот хакатон за отворени податоци. Во основа ова е еднодневен настан што се одржува во разни градови во светот на кој хакерите се собираат со цел да создадат апликации и презентации од отворени јавни податоци. Последново се однесува на податоци кои ги прибрале различни државни служби (како на […]

Прочитај повеќе

Управата за јавни приходи воведе анонимно електронско пријавување на мито и корупција, затајување на данок, непрофесионално однесување на даночен службеник…

Прочитај повеќе

Со оглед на тоа дека многупати се повторува истото прашање, во врска со колку се царинските стапки за внесување на електронска (и друг вид на) роба во Македонија, решив да ги поставам тарифните информации достапни од страната на Царината, во еден едноставен формат, вели Krale на форумот постирајќи го релевантниот и скратен дел за компјутерска опрема од 960-те страни на царинскиот водич.

Прочитај повеќе

После едно годишна истрага, властите во Турција го казнија Google со 32 милиони eвра заради избегнување да платат национaлен данок, пишува TechCrunch. Google го има најголемиот дел од пазарот на онлајн рекламирањето и интернет пребарување во Tурција. Бидејќи прави пари, турските власти велат дека гигантот мора да плати национален данок. Долгот кој го има Google кон земјата е 32 милиони евра.

Прочитај повеќе