Краткиот одговор на ова прашање е „Да, за парите заработени со freelance се плаќа данок на доход“.  Одговор на ова прашање и малку појаснување за „Само прашај“ дава Мухедин Авдиќ, раководител на сектор за даноци во Управата за јавни приходи.

Прочитај повеќе

Македонија треба да ги ослободи стартапите од плаќање данок, а фирмите кои заработуваат помалку од 100.000 евра не треба да плаќаат данок на добивка, смета Павле Гацов, претседател на Здружението на даночни советници, а пренесува Капитал. „Мислам дека Македонија треба да размисли да ја зголеми границата за плаќање на данок на добивка од досегашните три […]

Прочитај повеќе