Учениците на возраст 16 до 18 години, кои доаѓаат од социјално загрозените семејства, ќе можат бесплатно да учат програмирање на курс организиран од охридскиот универзитет „Св. Апостол Павле“, во соработка со Црвениот крст. Проектот е дел за општествена одговорност на хуманитарната организација, со намера да ги обучи сите студенти со нови вештини, и со тоа […]

Прочитај повеќе

Црвениот Крст на Македонија заедно со мобилните оператори отвори неколку телефонски броеви на кои може да се донира за помош на Јапонија која ја зафати земјотрес и цунами кои ги уништија приморските градови, загинаа над 21.000 луѓе, се направи огромна материјална штета, по што следеа застрашувачки проблеми со три нуклеарни реактори.

Прочитај повеќе

Кај нас и во светот, социјалните медиуми се се почест избор во време на кризи било да се политички или природни. Сите бевме сведоци на последните случувања во Египет и употребата на социјалните медиуми во сета таа ситуација, предходно видовме како вестите за земјотресот во Хаити се ширеа масовно, a има уште вакви ситуации кои покажуваат како виралната информација се шири низ мрежите.

Прочитај повеќе

Популарните ѕвезди, организациите, властите, медиумите… сите се свртија кон друштвените мрежи барајќи помош, донации, совети и споделувајќи информации за жртвите од неверојатниот земјотрес кој го погоди Хаити носејќи хаос и стотици илјади жртви и повредени. Оваа неверојатна трагедија ја истакна моќта на друштвените мрежи, на чело со Тwitter и со хуманоста на луѓето покажаа дека се неверојатно моќна машинерија за мобилизирање и информирање за актуелни настани.

Прочитај повеќе