Кога се работи за учење како да се црта, на располагање имате бројни сајтови и туторијали кои, првенствено се наменети за помладата публика. Возрасните почетници можат да извлечат нешто и од ваквите сајтови. Drawabox, меѓутоа, е веб сајт кој е наметнет и на возрасни аматери и професионални лица. Лекциите се бесплатни и содржат можности ем […]

Прочитај повеќе

Погледнете го официјалниот опис за Crayon Maestro и ќе видите дека се рекламира како комплексен симулатор за цртање со мрсни боички. Пробајте да работите со него и ќе забележите дека описот апсолутно држи вода. :) Со Crayon Maestro можете да создавате најразлични уметнички дела кои реалистично ги прикажуваат живописните текстури кои се својствени за мрсните […]

Прочитај повеќе

Artweaver е алатка која ќе ви се допадне поради три работи. Дозволува да создавате уметнички слики од ништо, како и да уредувате или подобрувате фотографии. Преку едноставен интерфејс, имате на располагање најразлични четки за создавање уметнички дела. Во случај да на едно дело работат повеќе лица, лесно може да се вклучат повеќе уметници. Работата автоматски […]

Прочитај повеќе

Нема никакво сомневање во квалитетните потенцијали на Adobe Photoshop. Но, таквото нешто доаѓа со цена која не би можела да си биде дозволена од сите. Поради тоа, обично се потпираме на повеќе од одличната алтернатива – GIMP. Oваа бесплатна алатка ја нуди скоро истата функционалност како и чедото на Adobe, а не ви бара пари […]

Прочитај повеќе

Пред неколку дена Nvidia претстави импресивна вештачка интелигенција која речиси од обични шкртаници креира неверојатно слики. На корисникот секако ќе му требаат неколку секунди за оваа слика, но она што потоа со сликата го прави вештачката интелигенција на Nvidia е импресивно. Станува збор за интересна алатка за цртање во која корисникот одбира што црта и […]

Прочитај повеќе

Google претстави нова платформа, која ќе им помогне во скицирањето на сите. AutoDraw е едноставна алатка за скицирање, која не нуди премногу можности за уметниците и луѓето кои се малку повешти. Сепак на останатите AutoDraw ќе им заштеди време. На прв поглед AutoDraw не потсетува на софтвер за цртање, туку на Google Keyboard. Но, со вклучен волшебник […]

Прочитај повеќе

AxiDraw V3 е робот кој пишува и црта со молив или пенкало. Оставањето на простор за додавање на средство за пишување по избор не е неопходно, но токму тоа го прави поинтересно. Видеото не е премногу долго, но е изненадувачки смирувачко и заразно.

Прочитај повеќе

Тања Вукобрат е македонска илустраторка, a љубителите и креаторите на видеоигри најверојатно ја препознаваат од последниот Global Game Jam, каде оваа година беше илустратор во тимот кој ја освои првата награда. Покрај цртањето, Тања е фан на видеоигрите, па освен во нивниото илустрирање дел од времето поминува играјќи ги. Таа во иднина планира да направи […]

Прочитај повеќе

Популарната iOS апликација за цртање, Paper на FiftyThree, доби нова надградба наменета за оние од нас кои се помалку талентирани за цртање. Новите Think Kit можат да ги трансформираат прилично трапавите цртежи во она што најверојатно оригинално сте сакале да го нацртате. Алатката од FiftyThree го користи Intuition енџинот кој помага при цртање на дијаграми […]

Прочитај повеќе

Adobe, кој го знаеме поради одличниот софтвер за дигитална обработка на слики, сега влегува на пазарот на хардвер уреди. Станува збор за дигитален молив и лењир за цртање на iPad наречени Ink and Slide, кои беа претставени заедно со двете нови беспланите апликации Sketch и Line. Апликациите користат куп гестови кои му помагаат на артистот […]

Прочитај повеќе


Муро е онлајн алатка со која можете да цртате што ќе посакате, тоа се гледа по галеријата од слики направени со оваа алатка. Muro e стартувана по повод 10 години од deviantArt, заедницата во која секојдневно се споделуваат преку илјадници фотографии, цртежи и останати уметности поврзани со слика.

Прочитај повеќе