Црногорскиот англискиот стартап Uhura Solutions доби инвестиција вредна 400 000 долари од South Central Ventures. Uhura е уште еден стартап со канцеларии во регионот што работи на вештачка интелигенција, секако оваа технологија е се поинтересна за инвеститорите. Вештачката интелигенција која ја разви стартапот чита и разбира договори и спогодби и им помага на луѓето во […]

Прочитај повеќе

Црногорскиот стартап Om3ga Solutions ја затвори почетната инвестициска рунда за својот конвертер на глас во текст Daktilograf од регионалниот фонд за ризичен капитал South Central Ventures и ICT Hub Venture од Србија. Daktilograf поседува уникатна технологија за распознавање на звук со кои ќе се овозможи точно препознавање на Јужнословенски јазици, без ограничување на број на зборови […]

Прочитај повеќе

Пред 10 години Црна Гора беше последната држава која се отцепи од некогашната федерација. Граѓаните со мала разлика се одлучија за самостојност. Оттогаш државата: се отвори за странски инвестиции; се подготвува за влез во ЕУ и НATO; a доменот .me стана најголемиот извозен производ, учествувајќи со 2% во извозот на земјата. Од пред половина година топ […]

Прочитај повеќе

Најверојатно кога некој ќе ја спомне Црна Гора, доменот .me не е првото нешто што ви паѓа на ум. Но, овој домен ја прослави земјата. Благодарение на значењето што „me“ го има на англиски јазик, Црна Гора успеа да „извезе“ 800.000 домени во целиот свет, или 16 милиони евра донесени пари во земјата. Дури и […]

Прочитај повеќе

Балканските земји се договорија да ги намалат цените на роаминг услугите по примерот на Европската унија. Планот, како што извести директорот на Агенцијата за електронски комуникации (АЕК), Роберт Ордановски, е од крајот на јуни да почне да се намалуваат цените за роамингот помеѓу Македонија, Србија, Црна Гора и Босна и Херцеговина. Но, засега не се […]

Прочитај повеќе

По првичната најава, во понеделникот во Будва, Македонија, Црна Гора, Србија и Босна и Херцеговина потпиша договор за заеднично намалување на роаминг цените. Цените ќе се намалуваат по примерот на Европската Унија која реши да ги избрише прескапите роаминг услуги кои ја ограничуваат комуникацијата помеѓу државите. Бидејќи четирите балкански држави не се во ЕУ, беше […]

Прочитај повеќе

Zaposli.me е нов портал за вработување во Црна Гора, креиран од Антон Јуровицки и Данило Поповиќ, кој иако засега е ексклузивен за Црна Гора, идејата е да се прошири на државите од исто говорно подрачје и да се вклучат државите од регионот. Ситуацијата со невработеноста е релативно голема и во оваа балканска држава, што објаснува […]

Прочитај повеќе

Црна Гора го одржа својот прв натпревар за најдобра Android апликација. На натпреварот „Прв натпревар: Добродојдовте во Црна Гора“, организиран од црногорското Министерство за информатичко општество учествуваат околу 31 апликации чија цел беа да го промовираат туризмот во земјата. Првото место го освои DivAct Montenegro на Милан и Филип Марковиќ кои добија 3.000 евра. Втората […]

Прочитај повеќе

Црногорскиот .ме домен слави три години од кога ја стартуваше отворената регистрација на топ-левел доменот. Денеска популарниот .ме домен е регистриран над 530.000 пати во 200 земја, од кои 52.92% од .ме регистрираните домени се базирани во САД, 7,68 отсто се во Велика Британија, и следат 3.8 отсто во Германија, Канада и Јапонија. Популарноста на […]

Прочитај повеќе

<Надополнето>Честитки до Миле Данев! Имаше неколку точни одговори, па се искористи програмче за случаен (random) избор.
 
ENTiTY, најдобриот македонскиот Counter-Strike тим, e на WGF турнирот во Црна Гора, каде се натпреварува за 5.000 евра. Како дел од поддршката за тимот и дел од играта, целта е да се погоди кои тимови ќе завршат на финалните топ 3-те места, по прав редослед, на CS натпреварот во Црна Гора. За тие кои сакаат да нé следат и да добијат повеќе информации за турнирот, посетете ја нашата фан страна.

Прочитај повеќе

Македонија има околу 850.000 интернет корисници, велат графиконите на Google кои земаат податоци од Светска банка. Споредено со другите балкански земји Македонија има повеќе корисници само од Албанија и Црна Гора, но секако мора да се земе в обзир и бројот на жителите на една земја.

Прочитај повеќе

Читајќи ги вестите на Read Write Web, блог за технологија, наидов на рекламен банер во кој пишуваше: „see.me, fly.me, web.me, call.me… Why .me? Because .me is you". Знаев дека .me доменот е домен на Црна Гора, како што .mk е домен на Македонија, па кликнав на рекламата да видам за што се работи.
 
Доменот е доста атрактивен. Kaко што покажува рекламата, игра со зборови може да биде навистина интересна: love.me, share.me drive.me, kiss.me, web.me, see.me, mary.me, lizni.me, bakni.me, sakaj.me, ubi.me …

Прочитај повеќе