Во случај да имате веб сајт или блог, вашите мисли добиваат поприфатлива форма кога ќе пробате да ги одбележите и со фотографија. Но, не се сите фотографии без авторски права. Она што обично работиме е пронаоѓаме соодветна фотографија преку пребарувачкиот енџин на Google и ја користиме истата за нашите (не)комерцијални цели. Арно ама, со таквото […]

Прочитај повеќе

Кога се подготвував да дојдам на оваа конференција, бев загрижен за тоа што ќе го кажам. Доаѓам од организација која воглавно се занимава со хакирање и не бев сигурен дали ќе можам да го спојам тоа со темата на овој настан. Но, тогаш се сетив на нашата вообичаена дефиниција за хакерите – луѓе кои игриво […]

Прочитај повеќе

Објавена под Creative Commons лиценца, „Античкиот град на Исар – Марвинци кај Валандово“, од д-р. Викторија Соколовска, е првиот македонски електронски научен труд од областа на археологијата и културното наследство. Трудот се однесува на локалитетот Исар кај Валандово кој откри резултати кои „во голема мера ги изменија дотогашните сознанија, знаења и констатации кои владееја дотогаш
во археолошката науката. Се создадоа услови кои овозможија да се испита културниот развој
на Повардарјето во вековите на I милениум пр. н.е., што доведе до состојба да се поврзат и
објаснат, дотогаш недоволно јасните појави во постарото железно време и раната антика на
нашата земја.”

Прочитај повеќе

Видео сервисот во својот едитор додаде опција за Creative Commons лиценцa кои ќе можат да го заштитат своето име како автор и можност корисниците да пребаруваат видеа по CC лиценци за да ги искористат во некој микс без да прекршат авторски права.

Прочитај повеќе

Roc на Aviary е интересна алатка за креирање музика. Roc не е софтвер кој треба да се симне туку е веб базиран, односно можете да го стартувате на вашиот прелистувач.

Прочитај повеќе

Видео сајтот Vimeo додаде опција со која можете да си ги објавите авторските видеа под една од седумте Creative Commons лиценци.

Прочитај повеќе

Creative Commons обезбедува бесплатни лиценци на корисниците кои сакат да си го заштитат делот. Овие лиценци помагаат авторското дело да се заштити и да не се изгуби во дигиталниот свет, односно лиценцата означува како може делото да се користи. Вака се штити авторот, но се заштитува и тој што го користи делото за да не дојде до тужби за прекршување авторски дела.

Прочитај повеќе

Скоро 200 години се поминати од денот кога Томас Џеферсон, еден од татковците на САД, во своето писмо до Ајзак Мекферсон ќе напише: „Оној кој добива идеја од мене, добива упатство без да ме осиромаши, исто како што оној кој од мојата ламба ќе го запали својот оган, добива светлина без да ме затемни мене“.

Прочитај повеќе

Е-uciliste.com е модерно решение за подобро образование, проект на Влатко Бутлески, наставник по стручни предмети во во средното електро-машинско училиште „Ристе Ристески – Ричко“ во Прилеп. Со помош на своите поранешни и сегашни ученици, г-дин. Бутлески одржува веб сајт на кој учениците можат да најдат наставни материјали, туторијали, разни помошни информации и да решаваат тестови […]

Прочитај повеќе

Неодамна беше објавена Creative Commons апликација за најпопуларната друштвена мрежа Facebook. Апликацијата ќе им овозможи на корисниците на Facebook да си ги лиценцираат своите дела, пред се фотографии и видеа. Според Facebook правилата, корисникот ги има авторските права на содржината, но истите права врз делата на корисникот ги има и Facebook. Тоа не е за изненадување бидејќи правилата на секоја платформа се исти. Доколку објавите содржина, таа платформа во одредени мерки, ги има правата на истата.

Прочитај повеќе