Дваесет и седми мај, 2003-та година, беше денот кога Мет Муленвег ја објави првата верзија на WordPress. Платформата која ја изгради Мет имаше скромен почеток со неколку основни можности за блогирање, а денес, десет години подоцна, платформатa прерасна во водечки CMS (Content Management System) и се користи за градење на неверојатни сајтови, меѓу кои и […]

Прочитај повеќе

WordPress.com како блог платформа за создавање веб сајтови расте од ден во ден, а за тоа се заслужни луѓето од Automattic, компанијата која стои буквално позади се што работи на WordPress, како и самиот тој софтвер. Порано, тоа беше само софтвер за блогирање, а денес се работи за еден одличен и многу моќен систем за […]

Прочитај повеќе

Joomla e CMS (Content Management System) со отворен код и се користи за креирање на страници и блогови, а во својата нова верзија носи и неколку промени, како што се можноста за копирање на темплејти, оневозможување на промена на корисничките имиња и профили, инсталирање на повеќејазична поддршка и слично. Joomla 3.0 доаѓа со оптимизација за […]

Прочитај повеќе

Drupal ја објави верзија 7 на својот бесплатен и слободен софтвер за менаџирање на содржина на веб сајтови (CMS). Изработен во PHP и дистрибуиран преку GNU GPL лиценцата sофтверот зсе користи од 1% од сите сајтови на Вебот, од лични блогови до Белата куќа, data.gov.uk и други релевантни организации.

Прочитај повеќе