Македонскиот пазар на .мк и .com.мк домени ќе се либерализира, што значи дека правни лица и компании ќе можат да се пријават како регистранти на .мк домените кои до сега ги издаваше Македонската академско истражувачка мрежа, МАРНет. Либерализацијата се случи една година од кога беше првично најавена. Во меѓувреме следуваше укинување на правилникот на МАРНет, […]

Прочитај повеќе

(oва е превземен текст од истражувањето на Борис Ристовски од Македонски центар за меѓународна соработка (MCMS))
 
Иако веројатно сè уште не можеме да се споредуваме со развиениот свет, сепак бројот на корисници на Интернет во Македонија расте секој ден. Расте и бројот на креирани веб-сајтови. Заклучно со 1 декември 2010 година, на глобално ниво се регистрирани 126.036.915 поддомени под врвните домени (.com, .net, .org, .info, .biz, .us), според http://www.dailychanges.com, а во Македонија 17.670 домени.

Прочитај повеќе

Зошто кога одам на struga.com.mk или kratovo.com.mk ми се појавува веб сајт на Гостивар? прашува plisner изреволтиран од тоа што одредени .мк домени се зафатени без воопшто да има веб сајт на нив.

Прочитај повеќе