Последен пат кога зборувавме со Тошо Мицевски, ни раскажуваше за TeachHoot – платформa коja овозможува онлајн туторство. Овој пат не покани да ни покаже нова платформа – CMS Exai. Се сретнавме во Козле и додека одевме кон новата канцеларија ме интересираше што се случува со TeachHoot. „Добро е, имаме околу 10 часа секој ден, сепак заради малиот […]

Прочитај повеќе

Поради бавната реакција на сопствениците на веб станици базирани на Drupal напаѓачите го злоупотребуваат попустот. Креаторите на системот за менаџирање со содржина издадоа безбедносна закрпа уште во март, но засега надградбите доцнат. За проблемот да биде поголем, ако до пред објавувањето на пропустот немаше познат случај на злоупотреба на пропустот, еден месец и безбедносна закрпа […]

Прочитај повеќе

На 8-ми април е закажана бесплатна работилницa за запознавање за основите на Drupal и дружење на сите ентузијасти на овoj CMS (content menagement system). „Со оваа работилница се приклучуваме на настанот Global Drupal Training days организиран од Drupal Association, на кој учествуваат повеќе земји од светот и одржуваат работилници на тој ден. Целта е заедницата […]

Прочитај повеќе

Drupal Community Macedonia и тимот од Circle Web Foundry, кои се членови на српската Drupal заедница ги покануваат сите заинтересирани за дружба и прославување на излегувањето на Drupal 8 RC1. Drupal е бесплатна платформа за менаџирање на содржина (CMS), која се користи од 2 отсто од сите веб сајтови на интернет. Бидејќи е платформа со […]

Прочитај повеќе

Што е Drupal? И колку е добар како платформа за управување на содржини? Овие прашања ќе бидат одговорени на првиот меѓународен Drupal Camp кој ќе се одржи во Скопје, од 2 до 3 мај на Факултет за информатички науки и компјутерски инженеринг (ФИНКИ). На кампот, македонските инженери и ентузијасти ќе имаат единствена прилика да научат […]

Прочитај повеќе

Имаше смисла да тргнеме од најпопуларниот производ, вели Владимир Преловац, основач на Prelovac Media, стартап лоциран во Белград кој ја креираше популарната веб апликација ManageWP. Оваа апликација им помага на корисниците да менаџираат со повеќе WordPress сајтови, и сето тоа овозможено преку една работна табла што е неверојатно продуктивно за веб администраторите. Покрај тоа, автор е и […]

Прочитај повеќе

Со база од 22.000 додатоци, WordPress е една од најдобрите CMS платформи со која можете да направите скоро сè што ќе замислите. Со помош на тие додатоци кои ги нуди WordPress можете вашиот веб-сајт целосно да го оптимизирате, да го поврзите со друштвените мрежи и да изградите добро поврзана листа на читатели. Во продолжение можете […]

Прочитај повеќе

Joomla e CMS (Content Management System) со отворен код и се користи за креирање на страници и блогови, а во својата нова верзија носи и неколку промени, како што се можноста за копирање на темплејти, оневозможување на промена на корисничките имиња и профили, инсталирање на повеќејазична поддршка и слично. Joomla 3.0 доаѓа со оптимизација за […]

Прочитај повеќе

Излезе четиринаесетата верзија на WordPress наречена „Reinhart” според џез гитаристот Џанго Реинхардт. WordPress 3.1 можете да го симнете мануелно, или пак да го надградите од вашиот dashboard.

Прочитај повеќе

Контроверзната интернет група Anonymous ја посрамоти безбедносната компанија HGBery навлегувајќи во нивните сервери, ги објави сите нивни лични податоци со преку 60.000 имејлови, собраа и избришаа куп податоци и, на крај, направи deface на страницата.

Прочитај повеќе

Објавена е новата верзија, 1.6, на популарниот Joomla, систем за менаџирање на сајтови, која би требало да даде поголема контрола на дизајнерите и корисниците на сајтови. Јoomla е еден од поедноставните за користење CMS-и кој е симнат над 22 милиони пати.

Прочитај повеќе

Drupal ја објави верзија 7 на својот бесплатен и слободен софтвер за менаџирање на содржина на веб сајтови (CMS). Изработен во PHP и дистрибуиран преку GNU GPL лиценцата sофтверот зсе користи од 1% од сите сајтови на Вебот, од лични блогови до Белата куќа, data.gov.uk и други релевантни организации.

Прочитај повеќе