Во последно време се крена голема врева околу архитектурата без сервери. Едни велат дека го менува начинот на кој апликациите се изградени, деплојментот на истите и последователно како се искористени. Додека други тврдат дека компјутингот без сервери не вреди до толку. Која е вистината? Во овој блог пост, одлучивме одблиску да видиме што е архитектура […]

Прочитај повеќе

Велат дека најдобрите работи во животот се бесплатни. Ова е особено вистинито во поглед на различни софтверски решенија. Здравата конкуренција и имплементирање поразлични тактики за заработка, имаат допринесено до експлозија од  квалитетен и исклучително корисен софтвер за корисникот. Кога изборот е огромен, лесно можете да се најдете во ситуација да не знаете со што да […]

Прочитај повеќе

Dropbox продолжува да биде најдоброто веб складиште на пазарот, со претставување на нови функционалности кои ќе ја олеснат работата меѓу корисниците и компаниите. Една кул опција е што сега ќе може да ја користите мобилната апликација да ги скенирате документите. Без разлика дали станува збор за нацрти на салфетка или интересни статии, налик на постоечката […]

Прочитај повеќе

Вештачката интелегенција и облакот се иднината на Google. Токму ова се технологиите кои ќе ѝ помогнат на компанијата да се префрли од пребарувањето на попрофитабилна иднина, ова неодамна им го порача Сундар Пичај на инвеститорите, пренесува Verge. Облакот не е новост за Google. „Отсекогаш сме биле посветени на облакот, само што тоа беше интерно во […]

Прочитај повеќе

Спонзорирано од Vapour Apps

во Вести, Спонзорирани

Текстот е промотивен текст порачан од Vapour Apps. VapourApps претставува лесен за користење приватен cloud со вградени апликации, за мали, средни и големи компании, кои сакаат флексибилна контрола на нивната IT инфраструктура. Што тоа всушност значи? Кога некоја фирма ќе достигне одредена големина или обем на работа, најчесто ѝ се потребни неколку системи, како систем за […]

Прочитај повеќе

Сте испратиле еден тон покани за да добиете максимум простор на вашата cloud базирана архива Dropbox, но ви се потребни повеќе? За тие што секогаш сакаат повеќе, или за тие што сакаат да овозможат лесни 5 гигабајти простор на Dropbox, сега можете да ја симнете бета верзијата на Dropbox и да поставите барем 500 мегабајти […]

Прочитај повеќе

„Бизнис Херој“ е веб сервис кој работи на Informatrix, претходен сервис на Инфопроект, и е еден од првите .мк решенија во облакот за менаџирање на бизниси. Сервисот обезбедува следење на сметководство, производство, набавка, архивирање, залихи и други ресури директно преку веб во било кое време. „Голема болка на микро и средни претпријатија во Македонија е […]

Прочитај повеќе

Еден од визионерите во Microsoft, Брајан Принц на конференцијата за гејминг дизајнери одржана во Кина ги сподели своите идеи и мислења за иднината и сегашноста на Cloud-гејмингот. Според потрешените пари од 2,5 милијарди долари кој Microsoft ги инвестирал во шестте сервери кој ќе го опслужуваат Azure облакот, и милијардите кои се потрошени на развој очигледно […]

Прочитај повеќе

<Надополнето 25.02.11>Google Cloud Connect за Microsoft Office сега e достапен за сите корисници.
 
Cloud Connect плагинот ги синхронизира веб базираниот Google Docs со Microsoft Office, овозможувајќи едитирање на документите со Office интерфејс при тоа користејќи ги веб можностите на Google Docs како пристап на документите од било каде (вклучувајќи и од мобилен) или споделување на документите.

Прочитај повеќе

„Ништо освен Веб“, вели Google за својот нов Chrome оперативен систем за ноутбукови, кој секогаш ќе е поврзан на интернет и ќе користи веб aпликации.

Прочитај повеќе

SugarSync е уште еден веб сервиси кои овозможуваат споделување, закачување и складирање на фајлови на облакот до кои можете да пристапите од секаде, од десктоп компјутерот, лаптопот, па и од мобилниот телефон.

Прочитај повеќе

HomePipe e веб сервис со кој креирате веб пристап до вашите PC фолдери со слики, документи, видеа, музика и други фајлови кон кои потоа можете да пристапите од било каде, од друг компјутер или преку мобилните iPhone и Android уреди.

Прочитај повеќе