Стартувана во 1990-та година кога немаше такво нешто како Веб, кога Microsoft сè уште немаше добар Windows, компјутерите се бутираа на DOS; кога беше период на Apple без отпуштениот Стив Џобс; во Македонија шестмина ентузијасти ја основаа Макпетрол компјутери со намера да ја донесат ИТ револуцијата и тука. Започнаа со продажба на хардвер, но подоцна […]

Прочитај повеќе

neoCloud, е нова cloud computing услуга со која Neocom и Neotel сакаат да им понудат „сопствен виртуелен податочен центар без инвестиции во хардевер“ на сите компании кои тоа им е потребно. Neocom вели дека „virtual data center“ или vDC услугата е наменета за компании и поединици кои „ќе можат да се фокусираат на примарните бизнис […]

Прочитај повеќе

Гневна што американските власти го прислушуваат интернетот, Европа е сега решена да земе целосна контрола врз популарно наречениот „облак“. Терминот објаснува дека вашите дигитални податоци се онлајн, достапни од било каде и од било кој уред. Наједноставен пример е Facebook со кој вашите фотографии не се на вашиот компјутер, туку во облакот. Или Dropbox кој […]

Прочитај повеќе

Фондацијата Метаморфозис објавува повик за фондации, здруженија на граѓани и други облици на формално и неформално граѓанско здружување за учество во серија на обуки кои ќе придонесат за унапредување на нивните активности и мисија преку користење на информатичко-комуникациски технологии (ИКТ). Вештините со кои ќе се стекнат избраните организации вклучуваат: Поефикасно канцелариско работење и раководење со/спроведување […]

Прочитај повеќе

Честопати значењето на појавата на интернет се поистоветува со значењето на појавата на Гутенберговата печатница. Аргументацијата зад ова е едноставна: интернетот, како и печатницата, ги омоќува поединците и ја овозможува и забрзува ерозијата на општествените авторитети. Во времето на Гутенберг тоа била католичката црква. Денес тоа се државите. Сепак, не толку видлива жичка ги поврзува […]

Прочитај повеќе

Во насока на новогодишната атмосфера и плановите за наредна година сметавме дека е добро да ги споделиме нашите превидувања во полето на информациската безбедност за наредната 2012 година. Од искуството од сите претходни години јасно е дека и понатаму компјутерската и информациската безбедност ќе продолжат да се дел и решението на најголемите проблеми во ИТ […]

Прочитај повеќе

Microsoft Mакедонија одлично ја искористи својата конференција Визија 9, која се одржа во четврток и петок, за да ги запознае посетителите со најновите технологии кои се појавуваат на пазарот, но и при тоа да си ги и претстави своите производи и веб сервиси како можно решение за тие нови технологии. Покрај мобилната револуција, денес се […]

Прочитај повеќе

Владата се согласи да се спроведе во дело концептот на ИТ министерот Иво Ивановски за „отворени електронски услуги“. Концептот е да се искористата јавни и други информации од државните институции за со нив да се креираат веб сервиси или мобилни апликации од страна на компаниите кои би ги исполниле „строго дефинираните правила и стандарди“. Компаниите […]

Прочитај повеќе

Во последно време се почесто го слушаме изразот cloud computing, најчесто поврзан со технологии на иднината. Но, што всушност е cloud computing?

Прочитај повеќе

Новиот оперативен систем на Google, Chrome OS, кој се базира на cloud computing-от, ќе ги натера корисниците кон „невнимателно користење“ на своите податоци, вели основачот на GNU и Слободен софтвер фондацијата, Ричард Сталман за Guardain.

Прочитај повеќе

FluffyApp (Windows верзија на CloudApp за Mac) е апликација со која можете да закачувате слики, URL, фајлови на Интернет, во облакот. При инсталирање FluffyApp се појавува мало облаче во system tray (кај часовникот, долу десно) во кое можете да додавате нешта само со повлечи-и-спушти. Интересно е што можете едноставно да грабнете URL или слика и да ги вметнете во облачето и тие ќе бидат закачени во вашиот „онлајн фолдер“.

Прочитај повеќе

ИТ гуруто Тим О’Рајли во кратко YouTube видео на Web 2.0 Expo го објаснува Интернет оперативниот систем, концепт со кој тој го објаснува „cloud computing” и насоката кон која се движат ИТ гигантите, и со тоа интернетот.

Прочитај повеќе