Веќе со години слушаме и читаме за тоа како уредите на Apple се побезбедни од уредите на конкурентите. Оваа недела сепак може да се потсетиме дека побезбедни, не значи и сосем безбедни. Веста за пробивањето на телефоните на десетици новинари веројатно е еден од најголемите проблеми во приказната за безбедносна на уредите на Apple, и […]

Прочитај повеќе

Безбедносен пропуст во iOS „закрпен“ со последната iOS 9.3.5 надградба на оперативниот систем, можеби со години овозможуваше следење на некои корисници. Еден од најславните активисти од Обединетите Арапски Емирати, Ахмед Мансур за малку ќе беше жртва на пропустот. „Утрото на 10 август, Ахмед Мансур, 46 годишен активист од Обединетите Арапски Емирати, доби чудна порака, од […]

Прочитај повеќе

Македонија останува на листата на држави кои се под сомневање дека го користат шпионскиот софтвер за следење FinFisher, вели новиот извештај на Citizen Lab. Она што подеднакво загрижува е што шпионскиот софтвер сега се појавува во повеќе држави од преходната година. „Нашите резултати покажуваат дека во 32 држави најмалку едно владино тело го користи софтверот […]

Прочитај повеќе