Cisco објaви дека донира 50 милиони долари на фондацијата Destination:Home. Донацијата ќе биде во следните 5 години, а целта е да има се помогне на бездомниците со престојувалишта. „Долго време велиме дека од нас зависи ставањето крај на бездомништвото во нашата заедница. Cisco во целост го прифати овој концепт, и правиме чекор да покажеме лидерство […]

Прочитај повеќе

Изгледа дека хакирањето на CCleaner е многу поголем проблем отколку што првично се претпоставуваше. Истражувачите кои го открија пропустот, сега сметаат дека проблемот е многу поголем. Напаѓачите иако користеле масовен напад, сепак биле фокусирани на 20 технички компании, јави Wired. Малициозниот код е пронајден во 32-битната верзија 5.33 на CCleaner, дистрибуирана од 15 август до 12 […]

Прочитај повеќе

Безбедносен пропуст во мрежните уреди на Cisco им овозможува на напаѓачите да ја преземат контролата врз уредот. Нема начин за надминување на проблемот, иако за злоупотреба на пропустот мора да биде активиран телнет протокол, пренесува Ars Technica. Безбедносниот пропуст е откриен во документите кои Wikileaks ги сподели неодамна. Документите содржат низа на безбедносни пропусти за кој […]

Прочитај повеќе

Минимална модификација е доволна за алатката ExtraBacon, која произлезе од хакот над NSA, да може да се користи за пробивање на firewall-от и на поновите уреди. Група истражувачи, со минимални промени, оригиналниот код го направи функционален и на понови уреди, јави ArsTechnica. Оригиналната алатка не функционираше со понови верзии на Cisco ASA (Adaptive Security Appliance), […]

Прочитај повеќе

Неодамнешните објави од DCLeaks и Shadow Brokers се поврзани. Сѐ започна откако Democratic National Committee и безбедносните експерти CrowdStrike ја обвинија Русија за сајбер напад на DNC серверите, вели професорот Томас Рид од Лондонскиот кралски колеџ за Motherboard. „Сето ова е огромен среден прст за Америка.“, додава г.Рид. Професорот Рид не е единствениот кој се сомнева дека Русија […]

Прочитај повеќе

Jasper Technologies, наскоро ќе биде дел од Cisco Systems, во партнерство коe најверојатно ќе го чини Cisco околу 1,4 милијарди долари. Аквизицијата треба да му помогне на гигантот со поврзувањето на уреди кои доаѓаат под заедничкото име „интернет на нештата“. Доколку се оствари аквизицијата ќе му овозможи на Cisco да комплетна платформа за интернет на […]

Прочитај повеќе

Брзината на прелистување на Интернет во следната недела можеби ќе биде намалена како последица на замена на стариот хардвер, јави Cisco. Проблемот е со старата опрема која стигна до горната граница по бројот на рутирања. Проблемите се забележани минатата недела и се можна најава дека дел од рутерите веќе не можат да го издржат оптоварувањето. […]

Прочитај повеќе

Победник на првиот Cisco NetRiders натпревар во Македонијa е Панче Цветковски, кој како награда доби iPod Touch од 4-та генерација и ваучер од Seavus во вредност од 200 евра. Cisco NetRiders e натпревар организиран од глобалната Cisco Networking академија и Академијата за компјутерски мрежи на Seavus Alexandria (ИТ академија која од неодамна се приклучи на […]

Прочитај повеќе

Најголемиот производител за мрежна опрема, Cisco, потроши 1,2 милијарда долари за да ја купи американската компанија за облак решенија

Прочитај повеќе

Од 6 до 7 јуни се одржува конференцијата на Cisco, Expo 2012 чија тема оваа година ќе биде „Заедно до иновации”. На конференцијата ќе има презентации и демонстрации во живо преку кои Cisco ќе ги претстaви своите нови продукти и трендови, од користење на облак сервиси, интелегентни мрежи, виртуелизација, видео и колаборација, и ќе се […]

Прочитај повеќе

Според извештајот на Cisco во 2012 ќе забележиме огромен раст на мобилните уреди, а воедно и на сообраќајот со информации примени и пратени од мобилни телефони. Сообраќајот на информации од мобилни се зголемил повеќе од два пати од 2011 година. Како што мобилните компјутери добиваат поголема моќ во однос на перформансите, и стануваат попристапни/поефтини за […]

Прочитај повеќе

Во 2008-ма бројот на нештата кои се поврзани со Интернет го надмина бројот на луѓето на Земјата. До 2020-та тој број ќе надмина 50 милијарди нешта кои се поврзани со Интернет, што ќе доведе до комплетно ново секојдневние и нов начин на користење на домашните уреди, мобилни и јавни сервиси, споделување на информации, нов начин […]

Прочитај повеќе