Еден викенд, два проблеми. Wikileaks продолжи да ја објавува архивата Vault 7, а овој пат темата е „Како да го хакнете Windows“. Малку поголем проблем за САД е објавувањето на ТheShadowBrokers на алатките на NSA. Wikileaks продолжува да ги објавува злоупотребите на ЦИА Последните документи кои ги објави Wikileaks се однесуваат за можностите на ЦИА […]

Прочитај повеќе

Безбедносен пропуст во мрежните уреди на Cisco им овозможува на напаѓачите да ја преземат контролата врз уредот. Нема начин за надминување на проблемот, иако за злоупотреба на пропустот мора да биде активиран телнет протокол, пренесува Ars Technica. Безбедносниот пропуст е откриен во документите кои Wikileaks ги сподели неодамна. Документите содржат низа на безбедносни пропусти за кој […]

Прочитај повеќе

WikiLeaks и податоците за праксата на Централанта агенција за разузнавање сè уште се во фокусот, а страницата веќе ги објави следните чекори. Она што досега го видовме е само првиот дел до документите. Следните документи прво, ексклузивно ќе им бидат презентирании на техничките компании. Ова навестува дека дел од безбедносните пропусти се активни. Првите одговори […]

Прочитај повеќе

WikiLeaks објави дека уредите на речиси сите производители се пробиени и Централната агенција за разузнавање може да прибира податоци од нив. Најголем дел од објавените безбедносни пропусти се однесуваат на постарите верзии на оперативните системи и најголем дел не се опасност. Сепак ова е само првиот дел од документите, а WikiLeaks наjавува нови во иднина. […]

Прочитај повеќе

WikiLeaks објави илјадници документи за кои тврди дека се дел од хакерските тајни на CIA. Злоупотреба на пропусти во Samsung телевизори, iPhone на Apple и куп Android уреди се дел од најголемото протекување на податоци по Едвард Сноуден. Во 8.761 документи, на над 9.000 страници е опишана праксата на хакерите на CIA. Ова е само […]

Прочитај повеќе


Тhe CIA Emails е нова објава од Wikileaks, во која се содржани документи и пораки украдени од личниот AOL мејл на директорот на Американската агенција за разузнавање (CIA), Џон Бренан. Хакнат е неговиот личен имејл, не професионалниот мејл кој го користи за работи поврзани со агенцијата, ниту пак има пораки кои се означени како „доверливи“. […]

Прочитај повеќе

Wikileaks започна со објавување на „Global Intellegence Files“. Првично се објавија околу 170 доверливи мејлови на безбедносната консултантска фирма Stratfor која е со седиште во Тексас, САД. Stratfor, опишана како „приватна CIA“, подготвува безбедносни анализи за влади, војски, разурзнавачки агенции и големи компании. Клиент на Stratfor е и македонската влада. Мејловите кои се украдени од […]

Прочитај повеќе

Хакерската група Anonymous објави 130 MB-тежок торент фајл со имејл адреси, лозинки и логини на Booz Allen Hamilton, компанија која соработува со американските безбедносни сили. Податоците се украдени од сервер со пропусти на мрежата на компанијата која е водена од лица кои биле поранешни директори на CIA и на американското Министерство за одбрана. Anonymous вели […]

Прочитај повеќе

Tango Down! brasil.gov.br и presidencia.gov.br, вели LulzSec на својот Twitter профил, за подоцна да ги пофали своите бразилски колеги хакери кои ги срушиле сајтовите, најверојтно со DDoS напади.

Прочитај повеќе

Lulz Security, или Lulzsec, се појавија во мај и веднаш станаа хипер активни. За разлика од нивните поозбилни колеги Anonymous, Lulzsec немаат ама никаква агенда. Не знам дали како помлади им било ускратено играњето онлине или се неверојатно неуспешни при играње онлајн, ама Lulzsec ја започнаа својата кампања главно со DDoS напади и тоа врз страните и форумите на повеќе производители на игри и на неколку сервери на онлајн игри.

Прочитај повеќе

Американскиот сенат ќе и даде повеќе пари на CIA да го развие Facebook бидејќи разузнавачката агенција е „изненадена што луѓето споделуваат се што стигнат… што е навистина сон кој се остварил за CIA”, пренесува сајтот за пародии и лажни вести, The Onion.

Прочитај повеќе