Google верува дека новиот Samsung Chromebook ќе биде втор компјутер за секој корисник, пред се поради цената од 250 долари која е ниска благодарение на ARM чип, наместо Intel-ов процесор. Chrombook е 11,6-инчниот лаптоп со A15-Exynos просецор со две јадра, 2 GB RAM, 16 GB простор, но и 100 GB простор во Google Drive (во […]

Прочитај повеќе

Google ја претстави најновата верзија за програмерите на својот оперативен систем Chrome која го има најновиот редизајн на интерфејсот. Тоа што е ново е што сега Chrome OS повеќе изгледа како оперативен систем, отколку како прелистувач што многумина првично мислеа, вклучувајќи го и ко-основачот на Google, Сергеј Брин, дека идејата е да го вметне овој […]

Прочитај повеќе

Новиот оперативен систем на Google, Chrome OS, кој се базира на cloud computing-от, ќе ги натера корисниците кон „невнимателно користење“ на своите податоци, вели основачот на GNU и Слободен софтвер фондацијата, Ричард Сталман за Guardain.

Прочитај повеќе

„Ништо освен Веб“, вели Google за својот нов Chrome оперативен систем за ноутбукови, кој секогаш ќе е поврзан на интернет и ќе користи веб aпликации.

Прочитај повеќе

Google го претстави Chrome Web Store, продавница за платени и бесплатни веб апликации за Chrome прелистувачот и за Chrome оперативниот систем кој ќе се појави на средина на 2011 година.

Прочитај повеќе

Според Google OS блогот и линија текст во кодот на Google Docs, се открива дека е можно наскоро веб сервисот за документи да добие принтање преку облак, односно пристапување документи кои се на интернет и нивно принтање од било кој компјутер.

Прочитај повеќе

Ноутбуковите кои ќе работат на Chrome оперативниот систем ќе се појават до крај на годината и ќе бидат произведени од Samsung, Acer, Asus, Toshibа и HP, вели главниот дизајнер на Chrome ОС, Глен Марфи во интервју за Sydnеy Morning Herald.

Прочитај повеќе

Google ја купи BumpTop Теchnologies Inc. компанијата зад BumpTop апликацијата која го претвара стандардниот десктоп во 3D работна табла на која фајловите ги следат физичките правила како да се документи на реална работна маса.

Прочитај повеќе