Брз интернет е човеково право и сите граѓани мора да имаат пристап до него. Ова е одлуката на владата на Велика Британија, со дополнителна законска обврска да за 2 години сите жители на Британија мора да имаат барем 10Mbps. Оваа одлука доаѓа иако најголемиот британски провајдер BT, сметаше дека ова треба да биде доброволно, а […]

Прочитај повеќе

Основачот на Wikileaks, Џулијан Асанж, би можел конечно да ја напушти амбасадата на Еквадор во Лондон, во која се крие од 2012 година. Г. Асанж беше обвинет за силување во Шведска во период кога Wikileaks ги објавуваше контрaверзните дипломатски документи на САД. Toj беше уапсен во Британија, но штом шведските власти побараа екстрадиција, тој се […]

Прочитај повеќе

Евтин и достапен интернет треба да осново човеково право, вели креаторот на глобалната мрежа, Тим Бернерс-Ли. Иако звучи остварливо, сепак г. Бернерс-Ли забележува дека милијарди корисници се уште немаат пристап до Интернет. Всушност едвај половина од светската популација е онлајн, а дури 4,4 милијарди луѓе се без пристап до Интернет. „Време е да го препознаеме […]

Прочитај повеќе

Германија го прогласи Интернетот како „неопходна услуга“. Ова значи дека ако пристапот до Интернет е нарушен ошетените Германци ќе имаат право да побараат надомест на штетата, известува Reuters. Решението е донесено по одлука на судот од Карлсруе откако еден жител два месеци не можел да ја користи DSL линијата во период од 2008 до 2009 […]

Прочитај повеќе

Анкетата е мотивирана од текстот на BBC каде 79% од луѓето ширум светот веруваат дека интернетот е основно човеково право. Во нивната анкета беа изоставени македонските корисници па затоа поставивме наш прашалник – „Дали интернетот е основното човеково право?“
 
Резултатите се дека 81.1 отсто од 238 посетители (или 193 посетители) веруваат дека интернетот е основно човеково право. Од нив 8 отсто веруваат дека секој човек мора да има можност да чита и да споделува информации. Можеби најголемиот аргумент е што интернетот дозволува глас на луѓето, секој да може да си го каже тоа што го мисли.

Прочитај повеќе

Четири од пет луѓето ширум светот веруваат дека пристап до интернет е основно човеково право, покажа анкетата на Светкиост сервис на BBC кои прашаа околу 27.000 луѓе од 26 земји. 79 отсто, или 21.330 луѓе, велат дека интернетот им дал поголема слобода, поголемиот дел имаат позитивно мислење за интернет кој им го променил животот, додека девет од десет испитаници рекле дека е одлично место за учење.

Прочитај повеќе