Корејскиот гигант Samsung го презема лидерското место од Intel, барем кога производството на чипови е во прашање. Intel имаше потполна доминација со декади кога продажбата на процесори е во прашање. Компанијата во 2017 година продала 14.6% од чиповите на пазарот, а Intel продал 13.8%. Причината за порастот може да се бара во поголемата побарувачка на […]

Прочитај повеќе

Qualcomm наплаќа надоместоци за технологија со кои нема никаква врска, тврди Apple. Компанијата од Купертино бaра и надомест на штета во висина од 1 милијарда долари од Qualcomm, пренесува CNBC. Qualcomm е американска компанија која произведува чипови и телекомуникациска опрема која поседува голем број на индустриски патенти во полето на безжичната комуникација. Канцелариите на компанијата се во […]

Прочитај повеќе

Дали некогаш сте размислиле како се произведуваат чиповите? Како над 7 милијарди транзистори се печатат на толку мало парче полупроводник? Видеото на Global Foundries ни овозможува набрзина да го разгледаме процесот на креирање на чипови. Од дизајн на чипови, до прочистување на полупроводниците, и печатењето на процесорите, па сѐ до проверката со електронски микроскопи.

Прочитај повеќе

Чипови имплантирани под кожата на луѓето се користат за отклучување на врати. Во иднина би можеле да се користат и за заклучување на телефоните или за плаќање. Засега биохакирањето нема доволно поддржувачи, но се чини дека во блиска иднина доколку се појават навистина добри концепти, ова би можело брзо да се промени.

Прочитај повеќе

Samsung Electronics ќе инвестира рекордни 14,7 милијарди долари во нова фабрика, која е лоцирана во Пиеонгтаек, град кој се наоѓа 75 километри јужно од Сеул. Фабриката ќе отвори 150.000 работни места што претставува третина од популацијата на Пиеонгтаек, јави Reuters. Компанијата најави дека засега сè уште размислуваат за функцијата на фабриката, односни дали ќе произведува […]

Прочитај повеќе

Intel за 1.4 милијарди долари го купи одделот за безжични решенија на германската компанија Infineon која се занимава со чипови за мобилни. Intel се почесто инвестира во мобилната технологија обидувајќи се да стане конкурент на пазарот за паметните телефони.

Прочитај повеќе

Европската унија ги казни Samsung, Hynix, Infineon, NEC, Hitachi, Mitsubishi, Toshiba, Elpida и Nanya со 331 милион евра бидејќи ги местеле цените на DRAM меморијата. Најголемата казна од 160 милиони евра ја доби Samsung. Во картелот бил вклучен и Micron но таа компанија ќе добие имунитет бидејќи ја открила измамата и соработувала со властите.

Прочитај повеќе

Intel се најде повторно на суд поради монопол и манипулација на пазарот со цел да ја отстрани
конкуренцијата. Овојпат компанијата е тужена од државата Њу Јорк откако по 20 месечна истрага се откри дека Intel нудел „специјални“ попусти вредни милијарди долари на Dell, IBM и Hewlett-Packard за да ги користат Intel-овите процесори наместо тие на конкурентите.

Прочитај повеќе