Основачите на YouTube, Чед Хурли и Стив Чен, кои ја имаат основано компанијата Avos, најавија дека го освежуваат веб сајтот за обележување Delicious, претходно познат како del.icio.us. Delicious е еден од првите веб сајтови кои го популаризираа означувањето како начин за организирање на содржина и споделување на истата. Во 2005 година овој веб сајт беше […]

Прочитај повеќе

Чед Хурли и Стивен Чен, луѓето кои во 2006-та го стартуваа YouTube, го купија сервисот за онлајн букмаркирање на страници Delicious. Delicious претходно беше во власништво на Yahoo, купен во 2005-та, кои од тогаш не направија многу да го надградат сервисот и изјавија дека подобро е да го продадат сервисот отколку да го изгасат комплетно.

Прочитај повеќе

Ко-оснивачот на YouTube, Чед Хурли се повлече од позицијата извршен директор на видео сервисот. Тој ќе остане во компанијата, но ќе делува како советник, оставајќи ја директорската одговорност на Сaлар Камандар, поранешен претседател на веб апликации во Google.

Прочитај повеќе

Прво, среќен 5-ти роденден YouTube! Популарниот видео сервис во пост славејќи го својот роденден објави неверојатна информација дека сервисот забележува над 2 милијарди посети на ден! За споредба тоа е двојно повеќе од гледаноста на трите најголеми телевизии во САД.

Прочитај повеќе