За да стави крај на интернет сообраќајот од роботи Google пред неколку години ги воведе Captchas. Едноставни слики на кои имаше текст кој роботите не можеа да го пронајдат или прочитаат. Google ги менуваше алгоритмите и тие стануваа пософистицирани, тестовите се менуваа. По неколку години од внесување на текст се префрливме на „не сум робот“ […]

Прочитај повеќе

Тестот кој треба да ги раздели луѓето од ботовите, reCAPTCHA, повеќе не е препрека за роботите. Машините за разлика од луѓето се прилично лоши кога треба да се препознаат искривена слика. Поради ова, CAPTCHA беше успешен во заштита на сервисите од навалата на машини. Група истражувачи од компанијата Vicarious успеаја да пронајдат начин да ја заобиколат […]

Прочитај повеќе

Google најде поедноставен начин како да покажете дека не сте робот на интернет. Досега се користеше CAPTCHA-та како алатка против спамот или автоматизираните ботови, но иако е фунцкионална, таа сепак е досадна за луѓето кои не сакаат постојано да внесуваат рандом зборови. Решението на Google е да воведе поле за обележување, во кое се што […]

Прочитај повеќе

Facebook претстави две нови опции за безбедност и заштитување на профилот. Се чини никој не ми кажал за опциите на основачот на мрежата Марк Закерберг, чија фан страна беше пробиена истиот ден кога се претставија и новите опции.

Прочитај повеќе

Мozilla Labs го претставија F1 додатокот со кој можете да постирате содржина на Twitter и Facebook или да праќате мејлови преку Gmail. F1 е се уште во експериментална фаза, но може да биде интересно решение како замена за копчињата за споделување или за неодамна објавениот прелистувач за друштвени мрежи Rockmelt.

Прочитај повеќе