Малку по малку ги учиме основите на програмирање C++ со Мино. Продолжуваме со циклуси и контрола на извршување, а овојпат ќе научиме како да контролираме потенцијално бесконечен циклус. За оваа цел ќе се запознаеме со клучните зборови „break“ и „continue“. Задачата која треба да ја решиме во ова видео е да пронајдеме кои се првите […]

Прочитај повеќе

Малку по малку ги учиме основите на програмирање со Мино. Доесга научивме за условно извршување на код, а сега во ова виде Мино ни објаснува како и зошто ни се потребни циклуси. Туторијалот е за for и while циклуси, дефинирање за услови под кој функционира циклусот на тривијален проблем за печатење на броеви од 1 […]

Прочитај повеќе

Во ова видео продолжуваат објаснувањата за променливи во C++. За почеток ќе се запознаеме со основните типови како: bool, char, float, double… Ќе се запознаеме со овие променливи и колкав простор во меморијата зафаќа секоја од овие променливи, а ќе се запознаеме и со дефинирање и иницијализирање на овие променливи.

Прочитај повеќе

Ова е воведното видео во Основи на C++ видео туторијалите на Мино Тодоров. Несомнено веќе претпоставувате дека туторијалите се за програмскиот јазик C++, но она што веројатно не го очекувате е дака се на македонски јазик. Вообичаено во првите видеа се запознаваме со алатките кои ќе ги користиме а во овој случај тоа е Visual […]

Прочитај повеќе

Во овој туторијал веќе може да се забележи нешто поамбициозен код. Поточно за разлика од претходните, овојпат и кодот е нешто посложен, иако е далеку од сложен. Фокусот на оваа лекција се променливите и што може да се направи со нив. Основните string, char, integer, float, double се дел од променливите со кои ќе може […]

Прочитај повеќе

Ова е вториот туторијал за C# на Никола Ѓоргиев, поточно ако го броиме воведното видео ова е трето видео на Никола. По инсталирањето и воведниот „Hello World“ сега е време да се запознаеме со „namеspace“. Ако ги следите видеата веќе знаете дека објаснувањата на Никола се замислени како куси 5 минутни видеа кои нема да […]

Прочитај повеќе

Вообичаено првиот код, или барем првите неколку линии код кои ги пишуваат почетниците девелопери се „Hello world“. Ова е случај и со првиот туторијал на Никола Ѓоргиев. Ова е прв програмерски туторијал откако со претходниот ни помогна да одбереме и инсталираме работна околина. „Hello World“ е програма која вообичаено печати „Hello World“ на екранот. Оваа програма има […]

Прочитај повеќе

Никола Ѓоргиев е Unity Developer кој реши своето C# искуство да го сподели со сите преку YouTube туторијали. Видеата се одлично склопени едноставни за разбирање и што е вистинска реткост, на македонски. Каналот е прилично нов, а веќе има над 250 претплатници. Во туторијалите ќе пронајдете сè, од чекор по чекор инсталација на Visual Studio/Code, […]

Прочитај повеќе

Прилепската академија Микросам организира конкурс за бесплатна обука за програмирање во С++ и линеарни трансформации. Курсот е закажан за 14-ти октомври и ќе се спроведува во наредните четири месеци. Предавањата во текот на курсот ќе ги држат универзитетски професори и искусни инженери. Микросам вели дека на учесниците ќе им обезбеди услови за посетување на курсот, […]

Прочитај повеќе

Windows 10 станува од добар подобар, а се чини дека Microsoft под водството на Сатја Надела не може да направи погрешен чекор. Компанијата најави дека се откажува од емулацијата на Android и iOS апликациите и наместо ова ќе им овозможи на девелоперите да го „донесат“ веќе постоечкиот код на Windows 10. Компанијата најави две нови […]

Прочитај повеќе

Microsoft ја подообри својата алатка за програмери Visual Studio 2013 со додавање на новата екстензија која им овозможува на .NET програмерите да пребаруваат за употребливи кодовите на MSDN, Stackoverflow, Dotnetperls и CSharp 411. Пребарувањето е едноставно, а на Intellisense е додадена нова опција „How do I…“ со која сe отвора прозорецот преку кој програмерот поставува […]

Прочитај повеќе

Мобилните апликации денес се апсолутен хит. Ако имате идеја и знаете како да ја реализирате ќе може да стартувате компанија од само една мала апликација која чини долар-два. Но, колку е тешко да се направи таа мобилна апликација? Според инженерот по биомедика Јакоб Шифтан од Мичиган, креирањето апликација воопшто не е тешко, се што ви […]

Прочитај повеќе