Над 30 facebook-страници од управувани од Македонија се затворени. Станува збор за страници преку кои се споделувале лажни вести, јави BuzzFeed. Причината за затворањето нема врска со лажните вести. Наместо тоа Facebook ги отстрани страниците поради крадење содржина. Голем дел од страниците објавуваат теми од американската политка, но има и такви кои пишуваат за автомобили, коњи […]

Прочитај повеќе

Статијата објавена на Buzzfeed пред неколку дена, во која авторите Крег Силверман и Лоренс Александар говорат за група млади луѓе од Македонија кои шират дезинформации за Трамп, беше скоро цел ден на насловната страна на нивниот медиум, кој важи за еден од најпосетуваните сајтови во светот. Од вчера, приказната за е-печалбарите кои не познаваат граници, […]

Прочитај повеќе