Технологијата која се користи за следење на бродовите е небезбедна. Напаѓачот може да направи бродот да изгледа поголем отколку што е, што ќе предизвика тревога и ќе го блокира целиот сообраќај. Ова тврдење на безбедносниот експерт Кен Монро го пренесе BBC. Засега г. Моноро не изнесе детали за евентуалниот тек на нападнатите. Пропустот може да […]

Прочитај повеќе

South Central Ventures ја објави својата инвестиција во хрватската компанија Sentinel, водечко решение за рекреативни бродови на Јадранот, со визија за “градење на IoT на море”. Инвестициите во износ од 1 милион евра од ЕНИФ, заедно со приватниот инвеститор Матеј Томазин, се наменети за раст на компанијата во Европа и проширување во САД. Sentinel е трета инвестиција на South […]

Прочитај повеќе

Беспилотните летала и автономните возила веќе се на пат да станат реалност. Две норвешки компании работат на технологија која ќе ги овозможи првите автономни бродови. Доколку успеат, транспортните автономни бродови би можеле да имаат поголемо влијание и од авионите и од возилата. Yara Birkeland најавува дека во 2018 година ќе започнат со првите тестови на […]

Прочитај повеќе

Израел нападна флота од шест бродови кои носеа тони материјал во појасот Газа. Бродовите се обиделе да ја пробијат блокадата да го пренесат материјалот, како цемент кој Израел го забранува во Газа, по што резултирало со реакции и напад. Има десетина загинати активисти и повредени шест израелски маринци, пренесува BBC на македонски. Некои .мк медиуми пренесуваат дека меѓу активистите имало и тројца македонци.

Прочитај повеќе