Владата на седницата одржана на 2 април го усвои Националниот оперативен бродбенд план (НОБП). Станува збор за законска рамка која треба да го олесни усогласувањето на македонскиот закон со законите во Европската Унија. Носењето на Националниот оперативен бродбенд план е дел од европските стратешки цели Digital Agenda for Europe и Gigabit Society. Првата иницијатива треба да помогне […]

Прочитај повеќе

Евровскиот агенција за статистичка информација Eurostat објави интересна статистика за интернет користењето во Европа во 2010 година.

Прочитај повеќе

2 милијарди луѓе, скоро 1/3 од светската популација, ќе бидат поврзани на Интернет до крај на годината, додатно скоро 90% од популацијата има пристап до мобилни мрежи, вели Интернационалната телекомуникациска унија (ITU).

Прочитај повеќе

Најновиот извештај од Државниот завод за статистика покажува дека во првата четвртина од 2009 година, околу 54.1 отсто од домаќинствата користат компјутер. Од нив, 41.8 осто имаат интернет дома, а 81 отсто од нив користат широкопојасен (broadband) интернет.

Прочитај повеќе

Kвалитетниот и брз интернет, како и услугите во мобилната телефонија, претставуваат можност за развој на повеќе области на економијата, се вели во најновиот извештај на Светската банка во кој се презентирани опсежни анализи за тоа како ИКТ влијае на економскиот раст на земјите во развој.
 
Според Information and Communications for Development 2009: Extending Reach and Increasing Impact извештајот, секое зголемување на интернет конекциите од 10%,
резултира со зголемување од 1.3% на економскиот развој. Исто така, анализите покажуваат дека мобилната телефонија е најмоќното средство за дистрибуција на јавни и приватни услуги до стотици милиони луѓе од оддалечените рурални области.

Прочитај повеќе

Брз интернет е пасош до информатичко општествo и е важен фактор за економски развој – рече Вивиан Ридинг комесар за Информатичко општество и медиуми на Европската Унија, за проектот на ЕУ за брз интернет пристап за сите европејци, вклучувајќи ги и руралните средини, до 2010 година.

Прочитај повеќе

Интернет provajderite Time Warner Cable Inc. и Frontier Communication Inc. објавија дека ќе го ограничат интернет сообраќајот на пакети, навидум слични на оние кои ги имаме во Македонија, овозможени од Т-Хоум и Он.нет – на 5, 10, 20 и 40 ГБ и планираат да наплатат по 1$ за секој додатен гигабајт. (Просечна цена на интернет и телефонска претплата е околу 65$ за месец)

Прочитај повеќе