Доктор Ху и други популарни британски шоуа наскоро ќе бидат достапни за гледачите ширум Европа. BBC до крај на годината ќе ја стартува интернационалната верзија на својата дигитална телевизија iPlayer. Вториот дел од iPlayer е радио сервис со разните BBC радиа, но тие се достапни преку веб за секој.

Прочитај повеќе

Според извештајот TIGA, трговска асоцијација која ги застапува британските производители на видео игри, постои оптимизам меѓу 104-те анкетирани инди дизајнери за зголемување на бројот на вработени во гејминг студијата, иако тоа ќе значи и зголемување на трошоците без сигурност дека ќе има покачување на цените на игрите.

Прочитај повеќе

Десеттина држави во писмо до Ерик Шмит, директорот на Google, го изкажаа незадоволството за приватноста на Buzz, најновата друштвена мрежа на Googlе, и Street View и побараа од интернет гигантот да воведе принципи за приватност кои ќе бидат пример за другите.

Прочитај повеќе

Најголемиот интернер провајдер во Британија, Virgin Media започнa со тестирање на технологија за мониторинг на корисниците и пиратската содржина која ја споделуваат. Технологијата која ќе ја користи провајдерот е CView на Detica, компанија која е позната со работење со владини податоци и дигиталните документи на контраразурзнавачките служби.
 
„Нашата технологија има потенцијал да го мери споделувањето на содржината низ сите интернет провајдери, што ќе им овозможи на провајдерите, креативната индустрија и владата, да соработуваат и да одговорат на дигиталната пиратерија како што е повлечено во извештајот за Дигитална Британја.“ пишува Detica.

Прочитај повеќе