Ова е гостински текст од агенцијата за маркетинг и адвертајзинг squareONE, кој е дел од IT.mk серијалот тeкстови на тема маркетинг и дигитални медиуми. Секој бизнис сопственик е во потрага за креирање на најдобриот можен бренд идентитет. Причината лежи во моќта на креирањето на брза препознатливост меѓу потрошувачите. Да, навистина е предизвик да се измери […]

Прочитај повеќе

Snapchat e хит меѓу македонските корисници, и можеби наскоро и меѓу македонските брендови. Првиот бренд кој се активира на друштвената мрежа е Ramstore кој започна да споделува кратки „снапови“ и приказни кои траат само 24 часа. Проектот го водат маркетинг агенциите NewMedia MК и KingKong Agency од Осијек. „Со овој чекор отвораме уште еден канал […]

Прочитај повеќе

Apple и Googlе се двата највредни брендови, а во првите десет на листата на Interbrand се и Microsoft, IBM, Samsung и Amazon. Четири од овие компании Apple, Google, IBM и Microsoft петти пат по ред се наоаѓаат во првите 10. На листата Топ 100 брендови има простор и за: Intel, Cisco, Oracle, HP, FAcebook, eBay, […]

Прочитај повеќе

Tumblr во соработка со Ditto Labs ќе ги скенира сите фотографии на блог постовите со цел да ги пронајде брендови на нив. Целата анализа е оставена на Ditto Labs, a Tumblr, иако ќе ги „достави“ фотографиите до компанијата, нема да учествува во анализата. Покрај тоа што целта е пронаоѓање на брендови на фотографиите, барем засега […]

Прочитај повеќе

Секој бренд сака да биде пред другите во иновативниот маркетинг, но за да се биде најдобар требно да сте подготвените да ги прифатите новите и популарни интернет трендови. Меѓу тие трендови секако е Instagram, најпопуларната друштвена мрежа за споделување на фотографии, која најави дека ќе започне серија на блог постови во кои ќе „ги едуцира […]

Прочитај повеќе

Kickstarter и сличните платформи за краудфандинг, односно групно финансирање, овозможуваат одличен начин за реализација на идеите или барем да се види заинтересираноста на луѓето за проектот. Но, треба да знаете дека Kickstarter не функционира само од добрата волја на публиката, туку за реализацијата на проектите закачени на Kickstarter не е едноставна и бара многу работа, […]

Прочитај повеќе

Amazon pages ќе им овозможи на клиентите да креираат сопствени дестинации на Amazon.com. Целта е да се направи покомфорна околина во која купувачите би се чувствувале послободни и би купиле повеќе производи. Новата услуга Amazon ja најави како бесплатна. Страните на Amazon прилично наликуваат на друштвените мрежа за брендови. Ова би им помогнало на клиентите […]

Прочитај повеќе

Во онлајн маркетинг со сомневаат само луѓето кои не пробале онлајн маркетинг. Дали истото може да се каже и за рекламирањето на друштвените мрежи? Статистиката која ја покажува Hubspot, ни открива дека не само што рекламирањето на друштвените мрежи успева, туку сега е попродуктивно од кога и да е. Околу 42 отсто од испитаниците на […]

Прочитај повеќе


Четириесет проценти од стоте најмоќни компании се активни на Instagram. Ова го покажува студијата на  Simply Measured направена по повод „лансирањето“ на новата алатка Instagram analytic. Студијата покажува и дека од 40 компании кои користат Instagram, 35 проценти имаат 20.000 следбеници, а осум од овие комании имаат над 100.000 следбеници. Најмногу „фанови“ имаат MTV и Starbucks речиси […]

Прочитај повеќе

Како што се очекуваше, брендовите ги добија Timeline страните. Timeline-oт за брендовите е апсолутно ист како и Timeline профилите за корисниците. Промените се однесуваат на администраторите, односно тие добиваат истакнат Admin Panel за анализа на активностите на страната. Како и кај корисничкиот Timeline, сега брендовите ќе можат да си истакнат свои постови, фотографии или видеа. […]

Прочитај повеќе

Заедно со новиот редизајниран интерфејс, Twitter го претстави новиот кориснички профил и новиот профил за брендовите, две новини со кои сега се повеќе наликува на Facebook. Новиот Twitter ќе стартува за сите корисници во следниве неколку недели, но веднаш се достапни новите мобилни верзии за Android и iPhone. Нов изглед доби и почетната страна twitter.com. […]

Прочитај повеќе