Со една од последните, ако не и последна одлука досегашниот претседатeл на САД, Барак Обама ја скрати казната на војникот Челси Менинг (претходно Бредли Менинг). Тој таа сега ќе излезе многу порано од предвиденото. Менинг е осудена на 35 години затвор, а веќе одлежа 7 години. Ова сепак е најдолга казна за протекување информации, потенцира New York […]

Прочитај повеќе

Од денес викајте ме Челзи, вели изворот на Wikileaks, Бредли Менинг. Американскиот војник кој пред еден ден беше осуден на 35 години затвор за шпионажа и откривање на доверливи тајни, рече дека сака да започне со хормонска терапија и да продолжи да живее како жена „во новата фаза од мојот живот“. „Би замолил од денеска […]

Прочитај повеќе

Војниот суд му изрече казна затвор од 35 години затвор на Бредли Менинг. Дваесет и пет годишниот војник е осуден за шпионажа, но не и за обвинението дека го потпомагал непријателот кое можеше да го задржи во затвор доживотно. Иако обвинителите бараа 60 години затвор за случајот да служи како пример за другите, судот одлучи […]

Прочитај повеќе

Изворот на Wikileaks, Бредли Менинг, e виновен по 19 од 21 обвиненија, меѓу кои обвинение за шпионажа и компјутерска кражба, но не и по обвинението дека „му потпомогал на непријателот“. Предавство на државата можеше да го стави 25-годишниот војник доживотно зад решетки без шанса за условно, и според New York Times, „настрана од Манинг како […]

Прочитај повеќе

Бредли Менинг, 23-годишниот поранешен аналитичар во американската армија, се соочува со 22 нови обвинувања дека како извор на Wikileaks доставил стотици илјади доверливи документи. Едно од обвинувањата е „помагање на непријателот“ за што се одредува смртна казна. Обвинителите велат дека нема да ја бараат екстремната казна, но ако Менинг се прогласи виновен по сите обвиненија може да се соочи со доживотна затворска казна.

Прочитај повеќе