Балканските земји се договорија да ги намалат цените на роаминг услугите по примерот на Европската унија. Планот, како што извести директорот на Агенцијата за електронски комуникации (АЕК), Роберт Ордановски, е од крајот на јуни да почне да се намалуваат цените за роамингот помеѓу Македонија, Србија, Црна Гора и Босна и Херцеговина. Но, засега не се […]

Прочитај повеќе

Шестнаесет годишниот Емин Хоџиќ и седумнаесет годишниот Аднан Мујиќ, креатори на Light Docs, се победници на Startupbootcamp натпреварот одржан во склоп на #SarajevoFTW во Сараево. Како награда добија претставување на престижниот TechCrunch Disrupt Startup Alley во Лондон кој ќе се одржи од 18 до 21 октомври. Идејата зад Light Docs е да ги поедностави сложените […]

Прочитај повеќе

Граѓаните на Србија кои беа зафатени со страотните поплави ќе добијат бесплатен интернет и повици за да можат полесно да комуницират со најблиските преку Facebook и Twitter, да се координираат околу спасувањето на тоа што им остана, како и да дознаат повеќе за донациите соберени од целиот свет. Може треба да се очекува сличен гест […]

Прочитај повеќе

Според истражувањето на мобилната огласувачка мрежа ClickAttack, македонските корисници најмногу користат мобилен интернет преку платформата на Apple, скоро два пати повеќе од Android, додека Хрватите и Босанците најмногу ја користат платформата на Google. Гледајќи по друштвените мрежи каде се води битката кој е подобар ОС – Android или iOS, и знаејќи го стандардот во земјата, […]

Прочитај повеќе

Босна и Херцеговина е на Google Maps, но ако се обидете да зумирате, пример на Сараево, нема да добиете мапа. Ќе добиете само бела позадина со имe на градот и име на најблискиот автопат. За споредба ако зумирате врз Демир Хисар, кој е најмал град во Македонија ќе добиете мапа од гратчето со мапирани улици […]

Прочитај повеќе

Македонија има околу 850.000 интернет корисници, велат графиконите на Google кои земаат податоци од Светска банка. Споредено со другите балкански земји Македонија има повеќе корисници само од Албанија и Црна Гора, но секако мора да се земе в обзир и бројот на жителите на една земја.

Прочитај повеќе