Има двојно повеќе краудсорсинг проекти во Македонија во однос на минатата година, со над 20 активни проекти, вели Борис Ристовски кој го објави своето истражување на Engage.mk. Но, иако има повеќе проекти и се повеќе корисници дознаваат за концептите за краудсоурсинг и краудмапинг, сепак само 7 отсто од околу 964 испитаници се изјаснија дека учестувале […]

Прочитај повеќе

Од 10.000 регистрирани граѓански организации во Македонија, само 67 на своите веб-страници имаат јавно истакнато користење на друштвените медиуми. Од вкупно 666 активни достапни веб сајтови регистрирани под доменот .org.mk, само 10 отсто се активни на друштвените медиуми, покажува истражувањето „Социјалните медиуми како форма на граѓански ангажман и здружување“ на Борис Ристовски и Дарко Булдиоски. […]

Прочитај повеќе

Според истражувањето за активност на политичките партии на Интернет, три партии немаат сопствен сајт, другите пак се активни на Facebook за промоција на настаните и политичката пропаганда, а присуството на Тwitter е мало. Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС), Институтот за демократија Социетас цивилис – Скопје (ИДСЦС) и Македонскиот институт за медиуми (МИМ) во април 2011 г. направија истражување во кое се прикажува моменталната состојба (заклучно со 25 мај 2011 година) на интернет-страниците на партиите и коалициите кои учествуваат на парламентарните избори 2011.

Прочитај повеќе

(oва е превземен текст од истражувањето на Борис Ристовски од Македонски центар за меѓународна соработка (MCMS))
 
Иако веројатно сè уште не можеме да се споредуваме со развиениот свет, сепак бројот на корисници на Интернет во Македонија расте секој ден. Расте и бројот на креирани веб-сајтови. Заклучно со 1 декември 2010 година, на глобално ниво се регистрирани 126.036.915 поддомени под врвните домени (.com, .net, .org, .info, .biz, .us), според http://www.dailychanges.com, а во Македонија 17.670 домени.

Прочитај повеќе