Ова најверојатно не е првата работа која ни паѓа на ум кога размислуваме за автономни возила. Главна причина поради која автономниот мотоцикл баш и не е фокус на развојот е поради немањето „публика“ која би го користела. Но, идејата на BMW не е да направи мотори без возач, туку да овозможи креирање на мотоцикли кои […]

Прочитај повеќе

Возилата произведени од BMW од 2019 ќе имаат сопствен гласовен асистент како Cortana, Alexa или Siri. Асистентот го најави Дитер Меј, на почетокот на Disrupt SF конференцијата. Секако асистентот за возилата на BMW ќе биде специјализиран за возење. Асистентот е создаден во партнерство со Microsoft, а изработена е и интеграција со Amazon. Како и останатата […]

Прочитај повеќе

ReachNow е одговорот на BMW на сервисите за превоз на патници како Uber и Lyft. Компанијата е во сопственост на BMW, а нуди исти или слични услуги како Uber. До моменталната промена сервисот нудеше различна услуга, како изнајмување на возила. Сега истиот сервис нуди изнајмување на возило, но истовремено нуди и изнајмување на возач. Барем […]

Прочитај повеќе

Германскиот автопроизводител BMW успеа да продаде 100.000 електрични возила во 2017 година. Најголем дел од возилата се продадени во Европа и САД, јави Reuters. Сепак, не станува збор за исклучиво електрични возила, туку дел од возилата се и хибриди. Потполно електрично возило кое беше дел од овие 100.000 продадени автомобили е i3 compact. „Електромобилноста е […]

Прочитај повеќе

Паметните возила се иднината на транспортот. Викендов како дел од Muffin конференција во организација на Musala Soft, во Скопје беше г. Штефан Клајнхард од ESG. Ако ESG не ви се познати, возилата на нивниот партнер BMW без сомневање ги знаете. ESG работи на Е/Е (електорника и електрика) за BMW. На проектите во кои овие две компании […]

Прочитај повеќе

Fiat Chrysler ќе соработува со BMW на креирањето на автономните возила, јави New York Times. Двете компании ќе се обидат да ги загрозат техничките компании кои се далеку напред. BMW на технологијата соработува со Intel. Во следните 10 година најверојатно возилата ќе бидат автономни. Најголемите производители работат на автономни возила, па ова не е никакво […]

Прочитај повеќе

Се чини дека можностите на паметните брави нема да им го олеснат животот на крадците на возила. Неодамна полицијата од Сиетл, САД го заклучи крадецот на BMW во возилото додека истиот мирно спиел во него. Најпрво BMW го пронајде возилото и ја испрати неговата локација до полицијата. Потоа како во сцена од комедија полицијата дошла […]

Прочитај повеќе

Германските производители на автомобили Audi, BMW и Daimler ќе бидат новите сопственици на Nokia Here мапите. Поранешниот финиски производител на паметни телефони подолго време се обидува да пронајде купец за Nokia мапите, а според BBC, германските производители понудиле 2,8 милијарди евра. Се чини дека кога се во прашање Here единствено е променет сопственикот. Локацискиот сервис […]

Прочитај повеќе

Nvidia ја најави Nvidia Drive PX, развојната платформа наменета пред се за паметните автомобили. Станува збор за компјутер наменет за префрлање на моќта од deep neural networks во автомобилите, вели Nvidia. Компјутерот ќе им биде достапен на производителите на автомобили во мај по цена од 10.000 долари. Моќниот компјутер ќе овозможи подобро препознавање и обработка […]

Прочитај повеќе

(ова е гостински текст на Oгнен Плавевски, кој веќе подолго време се занимава со дизајн. Повеќе за Огнен на неговиот LinkedIn профил)
 
Овие денови имав задоволство да пазарам за нов автомобил. Иако новиот автомобил кој го купив беше по моите стандари, онлајн потрагата по него дефинитивно не задоволи кај дел од дистрибутерите. Скоро сите брендови кои ги побарав беа до некој степен застапени со веб сајт, но имање веб сајт не значи и информирање на потрошувачите за понудата и цените на автомобилите. Веб сајтовите се разликуваа по технологии од обични HTML страни, до по џиџе флеш страните (и морам да признаам по нефункционални), од неажурирани, до редовно одржувани, и до оние кои ги имаа ради реда.

Прочитај повеќе