#Комкаст продолжува со нова епизода, и овој пат покрај Дарко во студио е Мите Кузевски кој ќе го замени Митко, барем во оваа епизода. #Комкаст e видео подкаст за технологија, маркетинг и нови медиуми со Митко Цабевски oд u:Plug и Дарко Булдиоски од NewMedia MK. Дискусијата во оваа епизода продолжува за виртуелната реалност, овој пат […]

Прочитај повеќе

Medium најавува дека наскоро ќе ги објави своите планови за монетизација на сервисот, а не е исклучена опција за платежни ѕидови и премиум содржини, вели основачот Еван Вилијамс за BBC. Г. Вилијам, кој исто така ги има ко-основано Blogger и Twitter, додаде дека не размислуваат сајтот да го преплават со рекламни банери, туку место со […]

Прочитај повеќе

Иако веб порталите и блоговите постојат повеќе од дваесет години, македонските власти сè уште се мачат да ги дефинираат за да ги вметнат во Законот за медиуми. Но, можеби веќе не е прашање што се овие сајтови, туку дали воопшто треба да се регулираат? Новинари, уредници и експерти за медиуми се собраа на средба организирана […]

Прочитај повеќе

WordPress не е подготвен да се откаже да биде омилената платформа за блогерите; иако Medium, Facebook и други сервиси стануваат сѐ попопуларни. За да остане конкурентен, WordPress го добива Calypsо, проект на кој работат 127 инженери и дизајнери и во развој е 20 месеци, вели Мет Маленвег, директор на Automattic, компанијата зад WordPress. „Основната парадигма […]

Прочитај повеќе

Mобилното прво. Од Microsoft до Google до македонската Venikom, ИТ компаниите се обидуваат да им покажат на сите веб сајтови дека мобилното станува неопходно. „Во наредниве пет години нашите проекции се дека дури 80% од посетите на медиумите ќе доаѓаат од мобилни уреди“, вели Иван Ивановски, директор во Venikom. „Мобилните посети во некои земји веќе […]

Прочитај повеќе

Facebook продолжи да го усовршува Notes со конечна цел да креира сопствена блог платформа која би можела да биде конкурент на Medium, Blogger, но и на останатите слични платформи каде блогерите објавуваат квалитетни содржини. Првиот новитет е разубавување на „белешките“ со додавање на „cover“ фотографија, преуредување на фотографиите и едитирање на текстот. Освен ова корисниците […]

Прочитај повеќе

Facebook повторно ќе се обиде со Notes да се претстави како сериозна блог платформа и со тоа да му стане посериозна конкуренција на Medium. Платформата е присутна подолго време, но сега има подобар дизајн кој наликува повеќе на блог. Идејата е Notes, oдносно Facebook, да стане место каде што го пишувате својот блог пост. Facebook […]

Прочитај повеќе

(Овој текст е првично објавен на Сервисот за проверка на факти од медиумите. Реобјавен е со дозвола и под CC BY-ND 2.5 MK лиценца) Ако блогерите беа нова револуција на слободната мисла, сега тие повторно го креираат своето место, влегувајќи како релативно стандардни колумнисти во мејнстрим-медиумите. Овој премин се совпаѓа со новите социјални движења кај […]

Прочитај повеќе

Атрактивноста на една држава како туристичка дестинација не зависи единствено од изградени објекти, уредени плажи или куп реклами кои ги повикуваат туристите. Таков маркетинг можеби некогаш функционирал бидејќи бил единствениот, но денес приказната е поинаква, и малку покреативна. Интеренет овозможува одличен начин за претставување на туристичките локации, а токму на ова се надева Србија во […]

Прочитај повеќе

Tumblr е позната мрежа каде може да се најдат креативни блогери, од дизајнери до илустратори и други артисти, кои изработуваат дела што вредат да бидат промовирани. Затоа блог платформата, сега со над 420 милиони блогери, стартува програма Creatrs која ќе ги поврзе креативците со маркетинг агенции и брендови за да креираат кампањи. Преку Creatrs Network […]

Прочитај повеќе

(Фотографии од настанот ќе најдете тука) Интересно е колку се контрастни двата важни ИТ настани што се случија овие три дена. Првиот, Сајт на годината 2014, се одржа во МОБ каде беа присутни формално облечени луѓе, за кои наградите се комерцијална можност, а Интернетот е бизнис. Другиот, Блогираме и Twitter наградите се одржа во бар […]

Прочитај повеќе

Заборавени поради друштвените мрежи, блоговите можеби ќе згаснеа во Македонија да не се појавеше Блогираме.мк, агрегатор на блогови кој им даде глас на сите што сакаат да подвикнат и да објават свој текст. Сега, две години подоцна од стартување на платформата, ќе се собереме по трет пат да ги прославиме најдобрите блогери и постови, според […]

Прочитај повеќе