Nielsen, компанија која се занимава со истражување на навиките на потрошувачите, во својот нов извештај откри дека во изминатите три месеци продадени се дупло повеќе Android телефони отколку iPhone телефони. Според Nielsen, во САД во изминатите три месеци, од jуни до септември, од вкупниот број на продадени паметни телефони, 58 отсто биле Adroid уреди, додека […]

Прочитај повеќе

Research in Motion ја објави третата верзија на својaта продавница за апликации за BlackBerry. Веднаш приметлива промена во App World 3.0 е почетниот екран на кој сега се ротираат банери за нови и популарни апликации. Олеснето е наоѓањете на апликации преку каналите за Apps, Games и Themes, и сега има и опција за споделување на […]

Прочитај повеќе

Research in Motion, или познати како RIM, планираат на корисниците на Blackberry уредите да им понудат музички сервис. Музичиот сервис ќе биде дизајниран да работи со BlackBerry Messenger, сервисот на Blackberry за инстант пораки. Според најавите, се предвидува музичкиот сервис да биде стартуван идната недела. Според Wall Street Journal, музичкиот сервис ќе биде базиран на […]

Прочитај повеќе

После четири дена немири во Лондон, хаосот се префрли на Веб. Официјалниот блог на BlackBerry беше нападнат и дифејсиран откако компанијата изјави дека ќе соработува со полицијата да помогне во идентификацијата на учесниците во немирите. Одговорноста за овој напад ја презеде хакерска група наречена TeaMp0isoN, која на официјалниот блог на BlackBerry постави изјава која вели: […]

Прочитај повеќе

Research In Motion со нов оперативен систем и со три нови модели на Blackberry паметните телефони ќе се обиде да се рехабилитира по неуспешните месеци. Два од трите нови телефони, моделите Bold 9900 и Torch 9810 се со екран на допир и со физичка тастатура, што е препознатливa карактеристика за Blackberry уредите, додека третиот нов […]

Прочитај повеќе

Ако не може да се игра Angry Birds, тогаш кажете му чао на паметниот телефон, пишува Александра Петри од Washington Post коментирајќи ја последната вест дека Research in Motion отпушти 2.000 луѓе, 10 отсто од вработените, по лошите резултати во последниот фискален период. RIM пријави 695 милиони долари прoфит, што е голем пад од 935-те […]

Прочитај повеќе

Административната таксена марка за патна исправа, возачка дозвола и за студенти, отсега ќе може да се плаќа преку Android, iPhone или BlackBerry телефон. Taksena Marka е официјална апликација на Министерството за информатичко општество, и е изработена од Web Factory, дечките кои освоија второ место на Vip Android предизвикот. Апликацијата е прилично едноставна. Одбирате за што […]

Прочитај повеќе

Blackberry уредите на Research in Motion (RIM) ќе користат Bing како избран интернет пребарувач во прелистувачот и Bing ќе биде зададен (default) пребарувач и апликација за мапи за новите уреди. Bing ќе биде и избран пребарувач и апликација за мапи со нормалното место и промоција на BlackBerry App World.

Прочитај повеќе

На YouTube се појави видео од Blackbarry Bold Touch 9930 Montana кој официјално се очекува да биде претставен во мај на BlackBerry World настанот на Research in Motion.

Прочитај повеќе

Apple App Store се уште е на врвот со над 350.000 апликации, следен од Android Market со над 150.000 апликации додека другите продавници за HP webOS, Blackberry, Ovi Store, Windows Phone, Amazon Android Appstore заостануваат со по меѓу 5.000 до 35.000. Можеби малку поистакнати се Get Jar, со над 80.000, односно Pocket Gear и слични продавници, со над 140.000 апликации, кои ги покриваат сите мобилни платформи.

Прочитај повеќе

Android e убедливо омилен мобилен оперативен систем на македонските корисници, со 117 гласови, скоро двојно повеќе од вториот iOS, оперативниот систем за iPhone, кој има 65 гласа, покажува Facebook анкетата на Vip, стартувана во вторникот на нивниот профил.

Прочитај повеќе

Тоа што се предпоставува дека Symbian ќе падне до 0,2% во 2015-та не е воопшто изненадувачко бидејќи Nokia веќе најави дека од 2012 нема да произведува Symbian телефони, но според истражувањето на IDC се претпоставува дека Windows Phone 7 ќе завземе дури 20.9% од вкупниот пазар. Ова можеби звучи малку нереални од сегашнава гледна точка, земајќи в обзир дека Windows Phone е нова платформа со мал удел во пазарот и со малку апликации. Сигурно дека на Windows Phone 7 му помага тоа што Microsoft е во партнерство со Nokia, но сеуште нема некои многу поволни услови за толку стабилен раст.

Прочитај повеќе