Паметното оружје кое со помош на компјутер овозможува секој да стане супер стрелец сепак има голем недостаток. Безбедносните експерти Руна Сендвик и Мајкл Огер на Black Hat конференцијата ќе презентираат начин со кој може пушката да биде неупотреблива, но ида биде и опасна. Преку користење на безбедносни пропусти брачниот пар тврди дека може да се […]

Прочитај повеќе

Застражувачкото сознание дека целиот интернет сообраќај е надгледуван од NSA и другите разузнавачки агенции, не принудува уште еднаш да размислиме како се справуваме со нашите приватни податоци на интернет. Можеби заштитата на нашата приватна активност лежи во алатките за онлајн анонимност како Tor, вели експертот за безбедност, Џејсон Гефнер, кој претстави надоградена верзија на анонимниот […]

Прочитај повеќе

Безбедносната ситуација на македонските сајтови би ја нарекол како „принудна сигурност“ бидејќи се штити она што мора, не она што треба, вели Гоце Ѓоргиоски, основачот на Hacker.mk. „Постојат мал број сајтови кои се заштитени како што треба. Има и голем број на сајтовите кои имаат „принудна сигурност“, како што ја нарекувам, односно се реагира само […]

Прочитај повеќе

Хакерската група Anonymous објави 130 MB-тежок торент фајл со имејл адреси, лозинки и логини на Booz Allen Hamilton, компанија која соработува со американските безбедносни сили. Податоците се украдени од сервер со пропусти на мрежата на компанијата која е водена од лица кои биле поранешни директори на CIA и на американското Министерство за одбрана. Anonymous вели […]

Прочитај повеќе

Група на black-hat хакери и интернет активисти Lulz Security на Twitter објави телефонски број преку кој може да се нарача срушување на некој сајт со нивниот Lulz Cannon, најверојатно модифицирана верзија на LOIC алатката за DDoS напади.

Прочитај повеќе

На овогодишната Black Hat конференција безбедносниот експерт Барнаби Џек само со интернет конекција успеа далечински да хакне банкомат да исфрла пари и да ги украде корисничките податоци. Се работи за банкомати кои можат да се најдат покрај продавниците, во трговските центир, пред банките…

Прочитај повеќе