Кога се работи за програми за преземање торенти, одредено име особено се истакнува. μTorrent. Но, μTorrent и сличните гиганти сега се само сенки на нивните претходни верзии и, како такви, првенствено служат за бомбандирање на корисниците со непотребни реклами и злоупотреба на довербата преку инсталирање програми без ваше знаење. Токму поради ова, доколку се уште […]

Прочитај повеќе

Новиот сервис од BitTorrent овозможува стрим на видео и музика во живо, која на дел од креаторите на видео содржина и музичари ќе им помогне со дистрибуција на своите содржини. Платформата работи со помал број на музичари со кои има договор, а музичарите се исплаќаат преку рекламите кои BitTorrent ги прикажува заедно со содржината. Најголемиот […]

Прочитај повеќе

BitTorrent во соработка со Rapid Eye Studios најави креирање на сопствена ТВ серија, јави Mashable. Серијата ексклузивно ќе биде достапна преку BitTorrent Bundle. За сега планот е да креираат по две серии во годината кои на Bundle ќе бидат достапни помеѓу 30 и 60 дена, по што ќе бидат достапни и на други платформи. Приходите […]

Прочитај повеќе

По десет години напорна работа и несреќното затворање на Pirate Bay, тимот од Delft University Of Technology е подготвен да го презентира Tribler, анонимен и децентрализиарн торент клиент кој прави BitTorrent да биде невозможно да се затвори. Tribler клиентот е значително поголем од останатите отпакуван, зазема 160МВ простор, што сепак не е премногу. Софтверот доаѓа […]

Прочитај повеќе

BitTorrent објави нова верзија, 1.4, за својот Sync сервис, која сега го олеснува споделувањето на содржина. Компанијата на својот блог објави и дека алатката за споделување на големи фајлови веќе стигна до бројката 10 милиони преземања. Новитет во верзијата 1.4 – за сите десктоп и мобилни платформи – е воведувањето на линкови кои ќе го […]

Прочитај повеќе

BitTorrent го претстави својaта нова апликација Sync која функционира како веб складиште со можност за peer-to-peer синхронизирање на фајлови преку повеќе компјутери. Сервисот е се уште во рана алфа-фаза, но е достапен за тестирање. Sync очигледно има сериозна конкуренција како Dropbox, SugarSync, Google Drive, Apple iCloud и куп други веб складишта од поголеми или помали […]

Прочитај повеќе

Постојаните подбрувања и надградби допринесоа мобилните клиенти за uTorrent и BitTorrent да бидат преземени импресивни 10 милиони пати, објави BitTorrent на својот блог. Оваа бројка е постигната со преземања на торент апликациите на сите три платформи iOS, Windows Phone и Android. Апликациите овозможуваат контролирање на uTorrent. кој работи на вашиот компјутер, преку вашиот паметен телефон […]

Прочитај повеќе

Битторент клиентот, uTorrent, има нова надградба на својата Android верзија. Од сега uTorrent за Android ќе има опција да симнува содржини, единствено кога телефонот ќе биде во домет на WiFi мрежа. Покрај ова подобрена е и стабилноста на uTorrent- Аndroid. Надградбата треба да овозможи поголема удобност при работење со апликацијата, бидејќи нема да треба да […]

Прочитај повеќе

BitTorrent ја објави бета верзијата на популарната апликација за симнување, uTorrent за Android. До сега над 150-те милиони корисници можеа само далечински преку мобилен да го контролираат симнувањето на десктоп верзијата на uTorrent. Но, со Android апликацијата корисниците ќе ги добијат сите познати функционалности како лимитирање на сообраќајот и претплата на RSS фидови. Како и […]

Прочитај повеќе

Можеби звучи како бајка, но Tribler, BitTorrent клиентот што веќе 5 години е во развој, нуди децентрализиран и ефективен начин како да се справите со неодамнешните драконски закони што ќе бидат присутни во Америка како SOPA/PIPA и во Европа како ACTA. Истражувачкиот тим од Делфт универзитетот на технологија кој работи на Tribler, за TorrentFreak објаснуваат […]

Прочитај повеќе

Еден од најголемите пребарувачи на торент фајлови, BTJunkie, се исклучи. Причината се бројните судски спорови против другите торент сајтови. „Ова е крај на линијата пријатели. Одлуката не беше лесна, но одлучивме волонтерски да го изгасиме сајтот. Се боревме со години за вашето право да комуницирата, но време е да се продолжи. Ова беше животно искуство, […]

Прочитај повеќе

Група истражувачи за безбедност, во обид да докажат безбедносен пропуст кај Skype, успеаа да креираат систем кој им овозможува да се идентификува IP адресата на било кој Skype корисник, без негово знаење, да се открие неговата локација, како и да се следат сите споделувања на документи кои доаѓаат од таа IP адреса. Преку овој безбедносен пропуст, […]

Прочитај повеќе