BitTorrent во соработка со Rapid Eye Studios најави креирање на сопствена ТВ серија, јави Mashable. Серијата ексклузивно ќе биде достапна преку BitTorrent Bundle. За сега планот е да креираат по две серии во годината кои на Bundle ќе бидат достапни помеѓу 30 и 60 дена, по што ќе бидат достапни и на други платформи. Приходите […]

Прочитај повеќе

Креаторите на BitTorrent креираа нов мултимедијален формат наречен Bundle кој групира повеќе содржини видео, звук и слика, кои се групирани во еден торент фајл. „Што ако продавницата е во албумот, наместо албумот во продавницата? Што ако секоја содржина може истовремено да биде и флаер, но и самостојна продавница? Што ако можете да ставите код на […]

Прочитај повеќе

BitTorrent ја објави својата алтернатива на Dropbox и останатите сервиси за чување на податоци – Sync – која користејќи го BitTorrent протоколот ќе им овозможи на корисниците да синхронизираат датотеки помеѓу повеќе уреди. Dropbox, Google Drive, SkyDrive, Mega… се исто така сервиси кои нудат чување на документи и различни датотеки, но тука се поставува прашањето […]

Прочитај повеќе

Група на ентузијасти нуди 10.000 долари за оној кој ќе развие добар код кој би можел од VideoLAN да го имплементираат во VLC, мултимедијалниот плеер со отворен, и да овозможи гледање на видео содржината директно преку торент датотеката. Огласот во кој се бара фриленсер е објавен на Elance, а неговата задача би била да направи […]

Прочитај повеќе

Битторент клиентот, uTorrent, има нова надградба на својата Android верзија. Од сега uTorrent за Android ќе има опција да симнува содржини, единствено кога телефонот ќе биде во домет на WiFi мрежа. Покрај ова подобрена е и стабилноста на uTorrent- Аndroid. Надградбата треба да овозможи поголема удобност при работење со апликацијата, бидејќи нема да треба да […]

Прочитај повеќе

Холандија и Британија веќе два месеци го блокираат пиратскиот сајт, но во реалност се забележа пад во сообраќајот кон сајтот само во првата недела дена по блокирањето, велат провајдерите. По првата недела P2P сообраќајот се вратил на своето вообичаено ниво. Според холандските и британските интернет провајдери на кои им е наредено да го блокираат сајтот, […]

Прочитај повеќе

Откако пред 11 години го објавија BitTorrent и го променија начинот на споделување на датотеки, од компанијата се стремат кон револуционизирање на вебот со интегрирање на BitTorrent во алатката што секојдневно ја користиме – прелистувачот. BitTorrent го објави Torque кој претставува JavaScript интерфејс на торент клиент кој им дава можнот на и веб развивачите да […]

Прочитај повеќе

Pirate Pаy е алатка од руски стартап кој се претставува како битторент корисник, но наместо да ја сподели пиратеријата, ги збунува P2P мрежите и го прекинува трансферот. Оваа алатка им се допадна на Walt Disney Studios, Sony Pictures и Microsoft кои инвестираат во неа. Иако забавната индустрија успева да се спротистави на големите пиратски сајтови, […]

Прочитај повеќе

Новиот торент клиент Chrysalis на BitTorrent e клиент кој е наменет за почетници, со интерфејс кој е многу поедноставен од клиенти како uTorrent.

Прочитај повеќе

BitMate е BitTorrent клиент е наменет за да ја ги зголеми перформансите на хостови со конекции со слаб проток. Тоа не го прави на штета на другите клиенти и може да ја зголеми моќта за симнување до 70%, а на качување до 100 отсто. Иако битторент технологијата најчесто се врзува со пиратеријата, тоа што е интересно со овој проект го финансира владата на САД, за да им помогне на земјите од третиот свет кои имаат слаб интернет. Проектот го работат истражувачи од MIT.

Прочитај повеќе

Компанијата BitTorrent објави интересна статистика дека 100 милиони корисници активно го користат нивниот софтвер, како BitTorrent Mainline и µTorrent. Овие програми го користат BitTorrent протоколот за брзо пренесување на големи количества податоци преку децентрализираната peer-to-peer мрежа, каде податоците се одделени на мали делчиња и секое се пренесува преку различни „peers“, наместо симнување од еден извор/сервер што може да биде поспоро поради преоптоварување на тој сервер во смисла на интернет сообраќај или физички капацитет.

Прочитај повеќе

Факт е дека Call of Duty серијалот е популарна игра. Ги сруши рекордите во продажбата, а стана и најпиратираната игра симната над 4 милиони пати на битторент сајтовите. Black Ops го превзема тронoт од најпиратираната Modern Warfare 2 во 2009-та, што е претходното продолжение на Call of Duty.

Прочитај повеќе