Со мотото Empowerment through open source, интернационалната компанија Keitaro, ве кани на „Think open“, настан за отворен код. Настанот ќе се одржи на 22-ри март во хотелот „Театар“, Битола. На настанот посетителите ќе имаат можност да го слушнат мислењето на говорниците за многу теми поврзани со отворениот код. Ќе бидат отворени прашања за тоа кои […]

Прочитај повеќе

Биталон е првиот хакатон во Македонија на кој учесниците ќе се обидат да раскажат приказна. Приказните кои ќе бидат раскажани на крајот се за една од најстарите еврејски заедници на Балканот. Учесниците ќе ја раскажат приказната преку Еврејските гробишта во Битола. На хакатонот ќе биде изработена дигитална платформа за посетителите на Паркот на живите во […]

Прочитај повеќе

Reality Clash е игра во проширена реалност која се игра во вистинскиот свет или барем во некоја негова  алтернативна верзија. Играта е креирана од Reality Gaming Group, а на неа работи и мал тим од Битола. Тимот од Македонија е: Соња Ангелевска – Community Manager; Јове Стојчевски – веб дизајн; и Никола Мукоски – веб девелопер. […]

Прочитај повеќе

Битола има нов простор во кој може да одите и да пронајдете соговорник и на најневообичаените теми. Настаните и средбите ќе ги организира Game Developers Hive и ќе се одржуваат секој вторник и четврток. „Идејата е дружбата да е неформална – после работа (затоа се отвара во 17:00). Ќе има нешто пијалок, грицки, и може да […]

Прочитај повеќе

Пред пет години, група ентузијасти организирани како МАГДА излегоа со за тогаш налудничав и амбициозен план. Креирање, односно приклучување на глобален настан, во Македонија на кој 48-часа ќе се креираат видеоигри. По два дена поминати во дизајнирање, прoдуцирање, програмирање и којзнае уште што, јавноста можеше да ги види првите 30 игри… Како наградени на првиот […]

Прочитај повеќе

Ако ги прашате компаниите и стартапите, тоа што ќе ви одговорат е дека никогаш нема доволно пари. Затоа CEFE Macedonia организира обука во која ќе се обидат да им помогнат на претприемачите да дојдат до потребните финансии за само седум дена. Барем тоа е ветувањето. На крајот на настанот посетителите ќе имаат нови знаења за над […]

Прочитај повеќе

Факултетот за информатички и комуникациски техниологии во Битола го најави првиот ИТ хаб во регионот, BIT Hub. Хабот ќе можат да го користат сите студенти на факултетот, но и ИТ професионалци на кои ќе им биде потребна помош да стартуваат нова компанија или да се здобијат со претприемачки вештини. „Хабот е замислен како место каде […]

Прочитај повеќе

Gaus институтот и МАГДА (Македонска асоцијација за развој на видеоигри) ги покануваат сите заинтересирани да им се приклучат на проектот HIVE, чија цел е да подучат како од игра може да се креира бизнс. Настанот е закажан за 13 и 14-ти ноември, петок, во Факултетот за информатички и комуникациски технологии (ФИКТ) во Битола. Поканети се […]

Прочитај повеќе

Мој Воздух е нова Android апликација која известува за квалитетот на воздухот во неколку градови во Македонија. Креирана од Горјан Јовановски, апликацијата ги поедноставува податоците за воздухот земени од мерните единици ширум државата. За разлика од резултатите презентирани на Министерството за животна средина и просторно планирање, кои често се прикажани во конфузен формат (ако воопшто […]

Прочитај повеќе

Сајтот Insecam собра стримови од над 73.000 вебкамери кои стримаат преку јавна мрежа или кои се уште ја користат основната лозинка, главно CCTV или IP камери. Околу 50-тина од тие стримови се од камери во Македонија, поточно од продавници и магацини во Битола, Штип, Охрид, Гостивар и други места. Овие стримови на необезбедените камери не […]

Прочитај повеќе

Седум македонски дизајнери и програмери сместени во Битола, како дел од тимот на интернационалната IntelMarketing, придонесоа со креација на нова мобилна игра со проширена реалност, која наскоро ќе биде достапна за мобилните платформи. Иако преставништвото во Битола на IntelMarketing е отворено од јуни оваа година, тимот македонски дизајнери работи на RonRik веќе есет месеци. Нивните […]

Прочитај повеќе

Дружење, програмирање и креативно изработка на видео игри oд нула, за само два дена. Ова во суштина е целта на Global Game Јам, глобален гејминг 48-часовен маратон кој ќе се одржи во разни градови ширум светот истовремено од 24 до 26-ти јануари, вклучувајќи ги и Скопје и Битола. Настанот во Македонија го организира Македонската асоцијација […]

Прочитај повеќе