Google вели дека Bing „шпионира” што корисниците пребаруваат на Google, страниците кои ги одбираат од понудениот избор и потоа ги користат информациите за своја полза, односно за да си ги подобрат своите пребарувачки резултати.

Прочитај повеќе

LG Electronics го претстави Optimus 7, првиот телефон во Македонија кој работи на тазе објавената и комплетно редизајнираната Windows Phone 7 платформа.

Прочитај повеќе

Bing.com сега како резултати од пребарувања ќе покажува „Like” информации од Facebook Instant Personalization. Ова значи дека кога корисникот, кој е претходно логиран на Facebook, ќе пребарува на Bing покрај стандардните резултати ќе се појавуваат и лицата на неговите пријатели кои кликнале Like на тој линк. Најдобар пример е пребарување на филм, музика или слика. Кога ќе пребарувате некој филм интересен за вас ќе видите и на кој од вашите пријатели му се допаднал тој филм, како на сликата погоре.

Прочитај повеќе


Пребарувањето на Yahoo од сега оди преку Bing пребарувачот, што е финализирање на транзицијата меѓу Yahoo и Microsoft. Со ова Bing го превзема уделот на Yahoo на пазарот на интернет пребарувања, и сега вкупно има околу 7.5 отсто. (Yahoo држи 4%, а Bing 3.5 според StatCounter)

Прочитај повеќе

Moжно ли е наскоро да видиме визуелни реклами на Google.com? Интернет гигантот го купи Like.com кој е визуелен пребарувач на разни шопинг предмети, од женски чевли до накит и продукти за здравје.

Прочитај повеќе

Bing е првиот пребарувач кој како резултат дава и Facebook постови и линкови, кои на друштвената мрежа се означени за споделување со „секого“ (everybody). Facebook линковите ќе се појават заедно со Twitter постовите на bing.com/social.

Прочитај повеќе

Според Article 29 работната група на ЕУ за заштита на податоците трите најголеми интернет пребарувачи не работат според европските директиви.

Прочитај повеќе

IM еволуираше, го надмина текстот и стигна до видео разговори – луѓето сакаат да споделуваат слики, видеа, линкови, пишува Пјеро Сиера од Microsoft во блог пост објаснувајќи го најновиот Windows Live Messenger кој вчера беше преставен во Бразил.

Прочитај повеќе

По четири месеци од најавата за соработка меѓу Microsfot и Yahoo, договорот
ги доби завршните детали. Договорот требаше да е финализиран уште во изминатиот октомври, но според Microsoft било потребно подолго време за да средат деталите.

Прочитај повеќе

Љубопитност, затоа ја пребаруваме мрежата, вели Google објавувајќи го својот Zeitgeist 2009 извештај за најпопуларните пребарувања во 2009 година. Најбараниот термин на пребарувачот е
поп ѕвездата Мајкл Џексон, а потоа следат друштвените мрежи.

Прочитај повеќе

Со својот нов пребарувач Bing, претходно познат како Kumu, Microsoft се вмеша во борбата на пребарувачите. Сега Google навистина има добра конкуренција и редно време беше. За една недела се објавија два пребарувачи носат нешто ново во пребарувањетo. Yahoo веќе не е конкурентен, но Wolfram|Alpha и Bing носат нови не-Google избори и начини на пребарување. Од друга страна ова ќе го предизвика Google и тие да размислуваат поинаку и да најдат нови идеи за својот пребарувачот. Во секој случај секоја конкуренција е добра, бидејќи на крај корисникот ќе го добие најдоброто.

Прочитај повеќе