Wi-Fi Alliance организацијата задолжена за надзор на Wi-Fi стандардите започна со имплементација на новиот WPA3 протокол. Организацијата започна со сертификација на уреди кои го поддржуваат новиот безбедносен протокол. Најголемата придобивка е што хакерите нема да можат офлајн да ја пробијат лозинката со постојано погодување. Или да ја откријат лозинката и да ја искористат за дешифрирање на […]

Прочитај повеќе

Во случај да имате потреба да добиете подобар увид за безжичните мрежи кои ве опкружуваат, ви го препорачуваме Wi-Fi Scanner 4. Оваа бесплатна алатка ги прикажува најблиските безжични мрежи и ги извлекува уникатните детали за нив. Па така, покрај името на мрежата, лесно доаѓате и до информации за јачината и квалитетот на сигналот, MAC адресата, […]

Прочитај повеќе

Project Fi ја откри амбицијата на Google да биде оператор преку кој ќе тече и мобилната комуникација. Google веќе го нуди Fiber, кој е супербрз широкопојасен интернет што се доставува во некои градови во САД, и сега компанијата ќе се обиде да го реплицира тоа и со мобилна мрежа. Засега таа комуникација ќе оди преку […]

Прочитај повеќе

Intel за 1.4 милијарди долари го купи одделот за безжични решенија на германската компанија Infineon која се занимава со чипови за мобилни. Intel се почесто инвестира во мобилната технологија обидувајќи се да стане конкурент на пазарот за паметните телефони.

Прочитај повеќе

WEP, WPA или WPA2… кои од трите опции за енкриптирање на лозинката на везжичната мрежа е најсигурна, и споделете мислења?

Прочитај повеќе