Научниците од универзитет од Токио имаат осмислено бежична соба за полнење телефони. Имено, како си се шетате низ собата и работите најразлични активности, така вашите направи се полнат. Според научниците се работи за специјално дизајнирана соба во која магнетните полиња се способни да создаваат до 50 вати, нешто што не може да им наштети на […]

Прочитај повеќе

Безжичното полнење не е новост, и веќе повеќе производители се обидоа да го имплементираат во своите телефони. За жал, ниту еден од досега во целост не ги исполнува очекувањата. Иако уредите се бежични сепак мора да стојат на подлога, која истовремено може да полни само еден уред. Pi Charging e стартап кој излегува од MIT, […]

Прочитај повеќе

Бежичното полнење е една од најновите области на интерес за полнењето на паметни уреди, но дали знаете дека технологијата започна со Ханс Кристијан Орстед во 1820 година? Мајкл Фарадеј успеа да индуцира струја во намотка, со технологијата експериментирал и Никола Тесла.

Прочитај повеќе