Google Chrome конечно „падна“ по две години пркосење на хакерите на натпреварувањето Pwnium на безбедносната конференција CanSecWest. Пропустите во прелистувачот беа откриени од рускиот студент Сергеј Глазунов кој освои 60.000 долари награда од Google за наоѓање на грешката. Оваа награда е дел од понудениот фонд од еден милион долари кој Google го нуди за сите […]

Прочитај повеќе

Apple му ја зеде лиценцата на безбедносниот експерт Чарли Милер бидејќи креирал апликација која дозволува неодобрен код да биде стартуван на iPad и iPhone, пишува Forbes. Тој бил дел од програмата за наоѓање на iOS грешки, програма која беше стартувана од Apple во февруари. Г. Милер на SysCan конференцијата во Тајван презентираше метод како да […]

Прочитај повеќе

За само 21 ден, Facebook исплати 40.000 долари на хакери и безбедносни експерти кои најдоа пропусти во друштвената мрежа. Facebook ја стартуваше своата Bug Bounty програма да ја предизвика, мотивира и награди хакерската заедница да ги најде грешките во кодот, со цел да ја зголеми безбедноста на мрежата и со тоа приватноста на корисниците. Подобро […]

Прочитај повеќе

На овогодишната Black Hat конференција безбедносниот експерт Барнаби Џек само со интернет конекција успеа далечински да хакне банкомат да исфрла пари и да ги украде корисничките податоци. Се работи за банкомати кои можат да се најдат покрај продавниците, во трговските центир, пред банките…

Прочитај повеќе