Веќе не ви треба Skype Premium претплата за да користите групни видео повици преку популарниот VoIP сервис. Ако досега оваа функционалност ќе ве чинеше до 9 долари месечно, сега Skype ќе дозволи бесплатни видео повици до 10 луѓе за сите корисници на Windows, OS X и Xbox One. Според многумина Skype и Microsoft се принудени […]

Прочитај повеќе

Onenote, софтверот на Microsoft за фаќање белешки и колаборација, сега е за првпат достапен Mac, и тоа бесплатно, и во фримиум модел за Windows. Покрај новите верзии, објавен е и API со кој ќе може да се поврзат трети апликации директно со OneNote. Со ова Microsoft ја комплетира задачата да го обезбеди OneNote за сите […]

Прочитај повеќе

WhatsApp, популарната апликација за праќање пораки преку различни мобилни платформи, сега е бесплатна и за iOS. Компанијата ја тргна цената од 1 долар за време на празниците со цел да привлече што е можно повеќе корисници, наместо да ги изгубат кај други бесплатни апликации што нудат исти услуги. Стратегијата на WhatsApp е да се искористат […]

Прочитај повеќе

Ако подолго време сте играч на MMORPG – масивни онлајн мултиплеер игри, сигурно сте се сретнале со поголем број наслови, од кои некои се бесплатни, а некои имаат еднократно плаќање или месечни претплати. Се разбира и едните и другите имаат свој начин за остварување профит и со оглед на тоа колку пари се потребни за тековни трошоци ретко кој би можел да им забележи. Бесплатните MMORPG игри имаат неколку начини на зработка: микротрансакции, купување на работи кој ги користите во играта за пари (Pefect World, Rohan:Blood Feud, Battle of Immortals), неограничен „trial” ограничување на делови од играта за претплатници (Warhammer Online, Lord of the Rings Online, Dungeons and Dragons Online) или метод кој се поретко го приметувам реклами на корисничкиот интерфејс за играчите кои не плаќаат. Игрите кои се плаќаат имаат месечна претплата(Eve Online), треба да го купите оргиналот на играта (Guild Wars, Guild Wars 2) или комбинација од двете (World of Warcraft, Aion, Age of Conan).

Прочитај повеќе

Претставен е еSpace нов .мк веб магазин за информатичка технологија, кој ги обработува сите теми: хардвер, софтвер, .мк сцена, мобилни, игри… интересно заедно со Upload ова се веќе два ИТ магазини да го искористат интернетот да понудат бесплатни веб изданија, наместо да печатат на хартија и со тоа да одредуваат цена.

Прочитај повеќе

Холандската фирма Distimo ја објави својата презентација од Светскиот конгрес за мобилна технологија во која ја разгледува состојбата на продавниците за мобилни апликации. Нивната анализа го потврди фактот дека Apple е крал на мобилните апликации со над 150.000 апликации за разлика од Android кој има само 20.000 апликации. Интересен податок е што од 150-те илјади iPhone апликации дури 58% од нив се видео игри, а 18% се за забава.

Прочитај повеќе

Makedonija.biz е веб сервис за бесплатно електронско фактурирање изработен од Bitsia. Сервисот е едноставен за користење и ги скратува маките на компаниите за изработување и праќање на фактури.

Прочитај повеќе

 
Radiohead продолжува со својот храбар бизнис план. Бендот го објави најновиот сингл „These are my twisted words” на својот веб сајт. Песната е бесплатна за симнување, но ако сакате да придонесете кон работата на бендот тогаш можете да платите колку што мислите дека треба.

Прочитај повеќе