Имате USB драјв, многу оперативни системи и желба за инстантен пристап до нив од еден компјутер? Да ве запознаеме со Ventoy, апликација која ќе ви дозволи да складирате најразлични Windows и Linux оперативни системи на едно USB и директно да им пристапите преку нив без да го формирате драјвот на вашиот компјутер или да се […]

Прочитај повеќе

Доколку, од некоја причина, се мачите со вашето глувче или пак барате малку поразлична ефикасност, NeatMouse е бесплатна алатка која ви дозволува да ги префрлите сите акции кои се прават со глувчето, директно на тастатурата. Па така, акциите како десен или лев клик, скролување и слично, NeatMouse ги префрла на нумеричката тастатура. Не е никаков […]

Прочитај повеќе

Во случај да имате потреба од создавање најразлични дијаграми, тогаш едноставно морате да се запознаете со потенцијалите на draw.io Desktop. Ова апсолутно бесплатна алатка ви дозволува да се изгубите во најразлични шеми и да создадете најразлични дијаграми, како комплексни BRMN workflows, UML дијаграми, најразлични тековни дијаграми, како и mind мапи и мрежни инфраструктури. Сѐ што […]

Прочитај повеќе

Дали би сакале да дознаете на што се троши вашиот интернет и кои апликации се осмелуваат да го зграпчат поголемиот дел од колачот? GlassWire е бесплатна алатка која ја надгледува вашата мрежа и ве информира кога одредени програми и компоненти на Windows оперативниот систем ќе се приклучат на интернет и на какви трошоци ве изложуваат. […]

Прочитај повеќе

Најбрзиот начин до непотребна главоболка е преку закачување тврдоглави штеточини во форма на malware или ransomware. За последиците од ваквото нешто сме пишувале во бројни прилики, како и за еден од подобрите софтверски решенија за нивно спречување. Најновата безбедносна алатка која се труди да пoнуди дополнителен штит одбрана нѝ доаѓа од NoVirusThanks. OSArmor е исклучително […]

Прочитај повеќе

Darktable e солиден едитор на слики кој веќе одредено време е достапен за корисниците на Mac и Linux. Од неодамна, едиторот најде дом и во Windows опкружувањето. Како целосна Windows верзија, Darktable често се споредува со Adobe Lightroom затоа што овозможува RAW процесирање, напредно non-destructive уредување, професионално управување со бои, моќен систем за екстракција и […]

Прочитај повеќе

Една од поголемите предности на Shotcut е тоа што не само што е open-source туку е и cross-platform, што значи дека работи на сите оперативни системи, за нула денари! Преку прекрасно-осмислениот интерфејс имате на располагање бројни опции за работа со аудио и видео материјали. За таа цел, програмот ја користи популарната алатка FFmpeg за внесување […]

Прочитај повеќе

Кога го чекате вашиот компјутер неверојатно долго време за да започнете со нормална работа, тогаш знаете дека имате проблем. Пред преземање драстични мерки, како форматирање на хард дискот и преинсталација на системот, би можеле да проверите кои се главните виновници за таквото нешто. BootRacer е одлична бесплатна алатка која ви кажува точно колку време е потребно […]

Прочитај повеќе

Со години наназад, IObit Advanced System Care се труди да вдахне нова свежина во вашето PC и да проба да ги забрза секојдневните рутини, од чистење на системот, преку зголемување на перформансите, па се до заштита на вашата приватност. Единаесеттата верзија ја продолжува истата мисија и, преку суптилно променет кориснички интерфејс, ви дозволува да кликнете […]

Прочитај повеќе

Со оглед на бројните комплексни операции кои се изведуваат на секојдневно ниво, Windows оперативниот систем знае да потфрли во моменти кога таквото нешто е сè само не добредојдено. Windows Repair Toolbox 2 е алатка која функционира како центар од кој се покренуваат бројни други алатки кој ќе дадат сè од себе да ги искоренат или, во […]

Прочитај повеќе

Ransomware и те како знае да го загрози вашето психичко здравје, особено кога целосно ќе се вдоми во вашиот компјутер, ќе ги шифрира вашите лични податоци и ќе бара одредена сума пари за да ви ги отклучи податоците. Од Bitdefender се испорачува бесплатна алатка која би можелa да ви ги поврати податоците без да ве […]

Прочитај повеќе

Windows 10 има повеќе од одлична алатка за пронаоѓање и инсталирање на соодветни драјвери, за да може вашиот компјутер да функционира онака како што е замислено. Но, доколку сакате подобар увид и поголема сигурност за ова, ви препорачуваме да ја проверите најновата верзија на Driver Booster. Бесплатната верзија на алатката го скенира вашиот систем и […]

Прочитај повеќе