На денот на роденденот на култниот основач на Apple, Стив Џобс, во Белград беше претставен негов споменик, креиран од српскиот уметник Драган Раденовиќ кој победи на конкурс на кој се пријавија над 10.000 дела, пишува Netokracija. Иако статуетката е бизарно дело, украсена со кирилични букви и броевите 1 и 0 да потсетат на бинарниот систем, […]

Прочитај повеќе

Белградскиот стартап Farmia доби 25.000 евра инвестиција од акселераторот Eleven за да го олесни процесот при купување на добиток, пишува Startit.rs. Целта на стартапот, основан од Милош Милиќ и Срѓан Ступар, е да понуди веб продавница за поефикасно и поедноставно купување на животни во сточарската и месната индустрија, во што е вклучен и транспортот и […]

Прочитај повеќе

Appetite Cafe & Restaurant е можеби првиот угостителски објект на Балканот кој овозможува плаќање со дигиталната валутa биткоин. Ресторанот се наоѓа во Белград, а наменет е за бизнис и урбаната заедница која ги следи техничко технолошките трендови. Следејќи ги своите посетители ресторанот одлучи да им го овозможи и нов начин на плаќање, вели Netokracija. „Голем […]

Прочитај повеќе

Yes инкубатор и Vip обезбедија бесплатен превоз на 50-тина програмери и ентузијасти кои сакаат да учествуваат на BlackBerry 10 Mini Jam во Белград, Србија, на 6-ти април. Организиран од страна на Blackberry Developer Group Balkan, поддржан секако од BlackBerry, присутните на Mini Jam ќе се запознаат со развојот на новата BlackBerry 10 платформа, како и […]

Прочитај повеќе

Двајца српски ИТ студенти, Иван Петровиќ, 21 год., и Филип Станисављевиќ, 20 год., играа Space Invaders преку своите iPhone-и на хакнат електронски билборд во центарот на Белград. Наместо да бидат уапсени или критикувани, маркетинг агенцијата DPC, која е сопственик на билбордот, ги награди со 2 iPad Mini таблет компјутери. Од маркетинг агенцијата велат дека ги […]

Прочитај повеќе

Еден од најголемите торент сајтови во светот, Кick Ass Torrents, е регистриран од Милоје Степаниќ, кој живее во студентски град во Белград. Но, нема студент со такво име на Тошиниот бунар, пишува српскиот Telegraf.rs. Доменот е регистриран на тоа име и адреса, но се чини дека креаторите на сајтот како адреса оставиле само „еден од […]

Прочитај повеќе

Српскиот Nordeus, автор на најдобриот фудбалски менаџер на Facebook, Top Eleven, која има над 5 милиони играчи, по втор пат организира 24-часовен Hackathon натпревар во програмирање. Hackathon-от на Nordeus ќе се одржи на 15 декември, но пријавувањето е до 30-ти ноевмри. За сите заинтересирани македонски програмери, Nordeus ќе го плати патот и сместувањето во Белград […]

Прочитај повеќе

Српската компанија Nordeus, која стои зад популарната игра Top Eleven Football Manager, која има над 1 милион активни играчи дневно, организира Hackathon – 24 часовен натпревар во програмирање на игри во разни платформи. Hackathon-от трае од 23-ти декември и се оддржува во Белград, а од компанијата обезбедуваат бесплатен превоз и храна. Од компанијата, која неодамна […]

Прочитај повеќе

Информатичко општество во Србија е доста слично на македонското… ова, на мое големо изненадување, ми беше главниот впечаток кој го добив од еднодневната конференција iFront која се оддржа во четвртокот во Белград, на која бев поканет од организаторите како презентер.

Прочитај повеќе