Жителите и посетителите на Белград на Google Maps м0жат да дознаат се за јавниот сообраќај. Автобуски станици, возен ред, трасите и цените на билетите се достапни на мапата благодарение на отворените податоци, јави Канцеларијата за информациски технологии и електронско управување. Со ова Google Transit и официјално е достапен во Белград. „Еден од резултатите на овој […]

Прочитај повеќе

Целта на “Computational Decision Making and Data Science Workshop 2018” во Белград е да ги реши отворените предизвици и можности во областа на информатичката технологија, блокчејн технологијата и компјутерското донесување одлуки (Computational decision making). Овие атрактивни истражувачки теми нè направија работилница која секоја година собира врвни европски и светски истражувачи. Истражувачите и нивните идеи го […]

Прочитај повеќе

Белградското гејминг студио Two Desperados доживеа огромен успех. Нивната игра Woka Woka, за нешто повеќе од една година е преземена над 5 милиони пати на Google Play. Играта секојдневно ја играат 500.000 играчи, а месечно 2 милиони играчи, јави Startit.rs. Играта е бесплатна и е клон на Zuma. Со оглед на океанот игри копии на […]

Прочитај повеќе

Еден од најпознатите и најголемите издавачи на видеоигри, францускиот Ubisoft отвора канцеларии во соседството. Канцеларијата во Белград е втора во регионот, а првата од поодамна е присутна во Софија. Канцеларијата во Белград почнува со 15 девелопери, а до 2017 тимот треба да биде проширен на 40. Студиото во Белград ќе соработува со универзитетите за да […]

Прочитај повеќе

Nordeus започна со пријавување за шестиот хакатлон по ред. Оваа година натпреварот ќе се одржи на 10. и 11 декември. Како и претходно натпреварот е отворен за сите заинтресирани развивачи во регионот. Слично како и на останатите хакатлони, и овој е тематски. Темата ја бира тимот на Nordeus, а учесниците ја дознаваат темата на самиот […]

Прочитај повеќе

Српската ИТ индустрија започна да се здружува против праксата на владата и министерствата за субвенционирање и фаворизирање на странските ИТ компании кои според нив го нарушуваат локалниот пазар, особено во полето на кадарот. ИТ секторот го обвини Министерството за економија на Србија за фаворизирање на една компанија која досега добила субвенции од 4.4 милиони евра. Станува збор […]

Прочитај повеќе

Популарниот и контроверзен Uber влегува во Србија. Сервисот ја модернизираше такси индустријата со поефикасно плаќање и наоѓање на приватни возачи, но не без да направи непријатели во 300-те градови во кои е присутен. Во Франција неговите црни возила гореа поради гневот што Uber им ја краде работата на таксистите, а Германија го забрани бидејќи не […]

Прочитај повеќе

Популарниот сервис за персонализиран превозник, Uber, се очекува да наскоро да пристигне и во Хрватска. На четврти мај на конференцијата OMGcommerce 2015 се очекува официјално Uber да го објави својот влез во земјата, вели Netokracija. Uber е присутен во 55 држави и 200 градови, а во регионот покрај Загреб ново претставништво ќе отворат и во […]

Прочитај повеќе

Жителите на главниот град на Србија наскоро за ќе можат да се возат со електрични автобуси. Нeколкуте електрични автобуси ќе бидат набавени како дел од замената на возниот парк на Белградскиот јавен превоз, односно обнова на педесетина автобуси, јави 24sata. Ова ќе придонесе кон „поголема удобност за патниците и ја намалуваат емисијата на штетни гасови […]

Прочитај повеќе

Српскиот Nordeus, креатор на супер популарната Facebook игра Top Eleven, која има над 10 милиони играчи, го најави својот четври хакатон кој ќе се одржи на 13 декември во во Белград. Станува збор за натпревар на кој за 24 часа ќе бидат креирани видеоигри на зададена тема. На натпреварот може да учествуваат учесници од целиот […]

Прочитај повеќе

Српскиот Bitcoin365 го донесе првиот Bitcoin ATM во Србија со чија помош директно со помош на уредот, може да се купи крипто валутата. Презентацијата се одржа во белградскиот ресторан Appetite, кој е првиот угостителски објект во регионот кој овозможи плаќање на своите посетители со дигиталната валута. Станува збор за уред кој овозможува размена на евра […]

Прочитај повеќе

Google Street View пристигнува во неколку српски градови. Станува збор за Белград, Нови Сад и Ниш чии граѓани наскоро ќе го споделат својот град со светската публика. Автомобилот пред околку една година беше забележан на улиците на главниот град на Србија, а сега има и официјално озвестување за сервисот, јави Netokracija. Во следните неколку месеци […]

Прочитај повеќе