Претседателот на САД, г. Барак Обама нема проблеми со прифаќање на нова технологија или комуникација на социјaлните мрежи. Сега тој е и првиот претседател кој ги користи можностите на ботовите на Facebook. „Од денес, за првпат ќе може да му испратите порака на претседателот Обама, преку Facebook-страницата на Белата куќа, исто како што ги контактирате […]

Прочитај повеќе

Белата куќа во Вашингтон е надградена со нови технологии – од Wi-Fi, па сѐ до подобри звучници. Со неодамнешната надградба променети се и десктоп компјутери постари од 10 години, застарени црно-бели принтери, бавна интернет врска и старите BlackBerry телефони. Иако телефоните на персоналот се заменети со iPhone, претседателот на САД, Барак Обама, не може сам […]

Прочитај повеќе

Широкопојасниот интернет е основна комунална услуга, како електричната енергија или водата, вели Белата Куќа. Ова е една од многуте промени кои ги направи администрацијата на Барак Обама, барем кога интернет е во прашање, а претседателот лично се обрати на FCC кога побара интернетот да биде префрлен како стандарден сообраќај. „Широкопојасниот интернет полека, но сигурно се […]

Прочитај повеќе

Хакери успеаја да ја пробијат заштитата на компјутерскиот систем на Белата Куќа, и да прочитаат дел од електронската пошта на претседателот на САД, Барак Обама. Откриенот е дека сајбер нападот се случи минатата година, а поштата до која имаат пристап сепак не е државна тајна. Но, и покрај тоа што не е направена некоја поголема […]

Прочитај повеќе

Белата Куќа со цел да ги вклучи младите луѓе во дебатата за здравствените реформи, реши, во соработка со ESL и Twitch, да стартуваат програма со која на професионалните гејмери ќе им понуди здравствено осигурување. Целта на програмата сепак не е единствено да се покријат со професионалните играчи на видео игри, туку идејата е да се […]

Прочитај повеќе

Белата куќа објави блог пост во кој го oбвини Иран дека им забранува на своите граѓани „универзално право за пристап до информации и слободно онлајн дружење“. „Долго време иранскиот режим се обидува да го контролира текот на информации и идеи од и до иранските граѓани и надворешниот свет.“ Во својот блог САД ги обвинува Иран […]

Прочитај повеќе

Американскиот претседател Барак Обама повторно ќе покаже како треба да се однесува модерен политичар кој знае да ги искористи сите можни ИТ алатки за да биде во директен контакт со тие на кои им служи. Г. Обама за 30-ти јануари закажа своја прва Google+ Hangout средба на која во живо ќе одговара од прашањата од […]

Прочитај повеќе

Американскиот претседател Барак Обама се приклучи на дебата за контроверзниот американски Stop Online Piracy Act, велејќи дека нема да го поддржи предлог-законот бидејќи има премногу незадоволство од интернет заедницата и можност за интернет цензура. Против законот од самиот почеток застанаа ИТ гигантите како Google, Netflix, Mozilla, a Reddit и Wikipedia најавија гасење на сајтовите во […]

Прочитај повеќе

Американскиот претседател Барак Обама и Белата куќа сега се на Foursquare. Профилот на Белата куќа на локацискиот сервис ќе содржи совети и препораки за како да се комуницира со администрацијата, историски информации и други детали, како и листа на места каде што претседатолот ќе се чекира. Корисниците кои ќе го следат профилот ќе ги добиваат […]

Прочитај повеќе

Aдминистрацијата на Барак Обама се одлучи за доста храбар потег – да го имплементира и искористи слободниот софтвер за менаџмент на онлајн содржини Drupal и тоа за официјалниот сајт на Белата Куќа. Овој потег на најнапредната американска администрација во поглед на ИТ досега, му дава посебно значење на слободниот софтвер.

Прочитај повеќе