iOS 8 изгледа има толку многу новини, што Apple немаше време да ги претстави на сцената на WWDC, иако некои од нив се можеби и најкорисниците. Таква скриена опција е можноста да се води детален преглед на батеријата, односно да се прегледува секоја поединечна апликација колку батерија троши. Опцијата, која ја има на Android веќе […]

Прочитај повеќе

Legion Meter е уред од PLX Devices кој безбедно ќе го забрза времето на полнење на таблет компјутерите или телефоните за 92 отсто. За разлика од добар дел од додатоците за паметни телефони кои излегуваат во поголем број верзии, Legion Meter е универзален и овозможува полнење на Apple уредите, Android, Windows Phone и BlackBerry телефони. […]

Прочитај повеќе

Најголемиот недостаток на паметните телефони е секако краткотрајната батерија. Зависно од користењето – дали само го користите за разговори или пак користите куп различни апликации и пуш имејл клиенти, батериите можат да траат од половина до два дена, што е неверојатно кратко време за уред кој ви е неопходен. „Моја мисија беше да да ги […]

Прочитај повеќе

Израелскиот стартапStoreDot презентираше батерија која се полни 30 секунди. Презентацијата на батеријата е во склоп на Think Next конференцијата на Microsoft. Стартапот демонстрираше полнење на батерија на Samsung Galaxy S4 од потполно празна до полна, за само 26 секунди, јавува BBC. Засега предизвик пред развојниот тим е намалување на батеријата, со оглед на тоа дека […]

Прочитај повеќе

Европската Унија предложи нацрт-закон која ќе им наложи на производителите на мобилни телефони да обезбедат и универзален полнач за батерии кој може да се користи на сите мобилни телефони, вклучувајќи ги и паметните. Според нацртот, кој е наменет да стави ред помеѓу се поразличните уреди на пазарот, ќе постојат „хармонизирани правила за радио опрема, вклучувајќи […]

Прочитај повеќе

Истражувачите во Институтот за технологија во Њу Џерси развија флексибилна батерија направена од јаглеродни нано-цевки, која ќе може да напојува електрични уреди со флексибилни екрани извести Nanowerk. Батеријата е составена од јаглеродни нано-влакна и микро честички кои се активни компoненти. Флексибилните батерии ќе можат да напојуваат голем дел од преносните уреди и цела нова генерација […]

Прочитај повеќе

На сите ни се има случено да се заборавиме во отварањето на нови табови додека пребаруваме нешто или едноставно работиме на повеќе веб локации. Во тие моменти, понекогаш нашиот компјутер знае малку да подзакочи, но дали е само тоа? Ретх Алаин од Wired тестираше што се случува со батеријата кога имаме отворено огромен број на […]

Прочитај повеќе

Батеријата е еден од поголеми проблеми со кои се соочуваат денешните паметни телефони. Нашата желба за поголема моќ, екрани, тенок дизајн и 24/7 поврзаност не е компатибилна со техничките можности на батериите кои, според секој корисник, мора да работат повеќе. Иако постојат начини за зачувување на енергијата, сепак, најдобро е да знаете што се случува […]

Прочитај повеќе

До статуата на Јустинијан I на плоштадот Македонија во Скопје е поставен јавен универзален соларен полнач за мобилни телефони. Соларниот полнач ја конвертира сончевата енергија со електрична преку фотонапонски панели, и ги има скоро сите можни кабли, приклучоци и пинови за разните модели на телефони. Тестиравме со Nokia 5100 и HTC Sensation XL и функционира, […]

Прочитај повеќе

Бесплатните мобилни апликации повеќе трошат батерија да објават реклами од надворешни сервиси, отколку што трошат батерија за да функционираат. Издавачите на апликации најчесто користат рекламни платформи за своите бесплатни апликации за да можат да заработат. Истражувачите од Универзитетот Пердју, Индијана, откриле дека токму тие рекламни платформи ја трошат батеријата на Android и Windows Phone уредите. […]

Прочитај повеќе

200.000 апликации на Apple App Store докажуваат дека Flash не е неопходен за десетина илјади девелопери да креираат графички богати апликации, вклучувајќи ги и игрите, вели Стив Џобс во отворено писмо во кое објаснува зошто Flash го нема на Apple-овите мобилни уреди.

Прочитај повеќе