Најверојатно и самите ги забележувате новите функционалности кои се појавуваат во услугите кои ви ги нудат банките. Дали користење на телефон како замена за картичка или онлајн исплата, секторот доаѓа со куп новитети. Развојот на иновациите, како што се: инстант плаќањата, услугите за иницирање плаќања, мобилните плаќања од лице на лице и бесконтактните плаќања, го надополнија […]

Прочитај повеќе

Halkbank ја најави својата нова функционалност, повлекување на пари од банкомати без картички. Оваа функционалност ќе им биде достапна на сите корисници кои поседуваат трансакциска сметка и дебитна картичка. Секако нешто мора да се користи, па наместо картичка, корисникот сега користи телефон, поточно апликација. Со помош на апликацијата корисникот добива 10 цифрен код. Овој код […]

Прочитај повеќе

Украдени се 80 милиони долари од Централната банка на Бангладеш преку сајбер напад кој бил можен бидејќи банката штедеше на рутери, кои ги купила на старо за 10 долари. Индиската полиција за пропустот ја обвини банката, јави Reuters. Сепак евтините рутери од 10 долари не беа единствениот проблем, бидејќи банката штедела и на firewall, односно […]

Прочитај повеќе

Е-банкарството во Македонија е нов концепт за сите нас бидејќи чекањето пред шалтер може да се каже дека е витален дел од општествената култура. Но, тоа се менува денес. Македонските банки се решени да нѐ воведат во една модерна ера на менаџирање на парите преку е-услуги и терминали. Нема банка во која ќе влезете, а […]

Прочитај повеќе

Доверливи податоци од британската банка HSBC кои ги сподели Херве Фалсијани, покажуваат дека корисниците на банката не само што штеделе, туку добивале и помош да затајуваат данок. Илјадници фудбалери, политичари, актери, сопственици на компании, благодарение на банката избегнувале плаќање данок, јави Guardian, прогласувајќи го протекувањето за најголемо во историјата на банкарството. Податоците ги „хакираше“ Херве […]

Прочитај повеќе

Британските банки наскоро ќе прифаќаат и фотографии од чекови кои ќе бидат пратени преку паметен телефон, за да се забрза плаќањето од шест на два дена, вели тамошното Министерство за финансии. Корисниците ќе можат фотографиите да да ги испратат електронски или пак со нив да ги посетат банките за да ги подигнат парите. Фотографиите од […]

Прочитај повеќе

Ограбена Комерцијалан во Кисела Вода!! пред 5 минути!!! – твита @anjaethno. Твитот беше ретвитан од неколку твитерџии со што информацијата за многу бргу време дојде до многу луѓе.

Прочитај повеќе