Несомнено секој ќе се сети на балоните од детството. Играчка по која и денес плачат куп деца. Новите балони-роботи од Festo, секако нема да им ја олеснат работата на родителите, иако можеби следните балони ќе си ги купат за себе. Балоните и роботот-пеперутката се креирани од компанијата за автоматика Festo.

Прочитај повеќе

Дали ќе им пукне балонот на друштвените мрежи?, односно дали ќе бидат преценети на огромни суми пари кои нема да можат да ги оправдаат бидејќи нивните реални приходи се десетпати помали од таа сума, дали се купуваат корисници наместо приходи?, прашува Gplus во својот инфографик.

Прочитај повеќе

Лик Геисбулер и неговиот син од Бруклин лансираа iPhone и HD камера во вселената, поточно 30 километри во стратосферата. Нивната мисија беше да ја снимат „темнината над Земјата“ со HD видео камера. За таа цел тие наполнија атмосферски балон со хелиум и на него закачија кутија за iPhone-от и камерата која го сними целиот пат до горе и назад. Во стратосферата поради недостиг од атмосферски притисок балонот евентуално пука, паѓа назад, при што се отвара падобран, и слетува успешно 30 километри оддалечен од местото на лансирање по што е лоциран благодарение на GPS технологијата на iPhone-от.

Прочитај повеќе