Која држава на Балканот има најбрз интернет? Сигурно не сме ние, но одговорот на тоа прашање ќе можете да го пронајдете во продолжение на текстот. Имено, станува збор за извештајот од Akamai од кој може да се види и дека брзината на интернет опаѓа ширум светот во последниве три месеци. Причината за падот сè уште […]

Прочитај повеќе

Српскиот маркетинг блог Buzzilla.rs објави листа со најпопуларните Google+ корисници од екс-ју регионот. Buzzilla.rs има напревено свој API за да га листа корисниците, официјалниот API од Google сè уште не е објавен. Моменталнот прв на листата е музичкиот продуцент Урош Умек со убедливи 3.128 следбеници на Google+, додека зад него е SEO аналитичарот Иван Димитријевиќ […]

Прочитај повеќе

Српското министесртво за информатичко општество го стартува проект во основните училишта наречен Дигитално училиште, проект со кој околу 1.100 училишта ќе добијат дигитални кабинети опремени со компјутери за 30 ученици.

Прочитај повеќе

Преку 50% од околу 800.000 македонски корисници користат Mozilla Firefox, од нив над 100.000 користат локализиран Firefox, се спомна на денешнава средба на Mozilla заедниците од Балканот.

Прочитај повеќе

Првиот собир на балканските Mozilla заедници ќе се одржи во Скопје на 22-ри мај, во амфитеатарот при Факултетот за електротехника и информациски технологии (ФЕИТ). Целта на настанот е да се запознаат Мozilla заедниците, како и да разменат идеи и да ја зајакнат меѓусебната соработка. На настанот ќе присуствуваат и преставници од Mozilla организацијата од Франција и Америка.

Прочитај повеќе

Facebook e огромен на Балканот. Друштвената мрежа за само 1 година доживеа огромен раст со двојно, некаде и тројно зголемување на бројот на Facebook корисници во балканските земји. Од над 350 милиони корисници ширум светот околу 23 милиони се од Балканот.

Интересно е што иако Турција има над 17.5 милиони Facebook корисници, Грција има над 2 милиони, Србија има 1.5 милиони, Хрватска и Бугарија скоро 1 милион… сепак aко се спореди бројот на Facebook корисници со бројот на популацијата, бројките велат дека друштвената мрежа е најпопуларна во Македонија.

Прочитај повеќе

 
Google полека навлегува во Јужно-источниот европски интернет пазар со отварање на локална канцеларија во Хрватска, што е сосема логично бидејќи Хрватска има огромен прелив на балкански и светски туристи кои информациите за земјата и туристичките аранжмани ги добиваат преку пребарувачот.

Прочитај повеќе

Дали сајт/сервис како Twitter само на македонски би функционирал во Македонија? Темата беше поставена на Кајмак.от по што веднаш доби негативни критики дека сервисот не би успеал, дека ќе заврши како некои други македонски сервиси на кои се објавуваат содржини во стил „кој колку испил“ и коментaри од видот „девојка прва класа. аа кој те сликашее тука? =) најубавааа!“ кои можат да се најдат на македонските друштвени мрежи.

Прочитај повеќе

Вчера се објавија две вести за купување, односно спонзорирање на два ИТ проекти. Првин се објави веста дека српската друштвена мрежа Poznanici.com е купена од Daily Mail со 51% удел во компанијата за сума која што не е објавена. Poznanici.com е популарна друштвена мрежа со преку 100.000 регистрирани корисници и 1.5 милион клика дневно.

Прочитај повеќе